Sex snabba med VIF-tränaren – bara några timmar innan avspark!

Med bara några timmar kvar innan matchstart tog vi Vimmerbys tränare Fredrik Falkevall på pulsen. Vad har han för känsla? Vad krävs för att vinna? Hur ska de besegra obesegrade Waggeryd?: "Det här ett är lag vi ska ha full respekt för", säger han bland annat.

Haris Dreco är tillbaka i laget efter sin avstängning. Knut Gunnarsson är också tillbaka i startelvan.

Haris Dreco är tillbaka i laget efter sin avstängning. Knut Gunnarsson är också tillbaka i startelvan.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-05-12 11:33

Vad vet du om Waggeryd?

– Var ska vi börja, haha. Jag har naturligtvis scoutat dem och det är ett lag som precis som vi är obesegrat i serien. Det var överhuvudtaget väldigt länge sedan de förlorade en seriematch. De gjorde det inte heller förra säsongen, då de spelade i fyran och gick upp i division tre igen. Vi vet också att det här är ett lag som spelat just i trean i många år, förutom då 2023. Jag ser dem nästan inte som en nykomling. 

– Jag känner annars att det lätt kan vara ett lag man underskattar. Det får vi absolut inte göra. Visst, det är inget lag som skrämmer oss, men vi ska ha stor respekt för dem. Det är ett lag som jobbar hårt, som spelar klokt och spelar efter sina resurser. Ibland slår de lite längre bollar upp till sina löpande forwards. 

Hur ska ni hantera just den detaljen, med de längre bollarna?

– Vi har pratat om olika scenarier. Antingen får vi vara aggressiva i vår press så att de inte kan slå de passningarna, annars får vi falla på tillslag eller rent av ligga i något lägre utgångspositioner. 

Vilka nycklar har ni tryckt på inför matchen?

– Jag önskar att vi kan sätta vår hårda press som vi ska. Då är vi bra. I själva speluppbyggnaden blir våra mittfältare som alltid viktiga. En annan sak som vi pratat lite extra om är bolltempot. Vi vill sätta hög fart på bollen, då tror vi att vi kan såra Waggeryd. 

Hur har ni tänkt kring laguttagningen?

– Det är inga konstigheter egentligen. "Thure" (Rikard Thuresson) går in istället för Ahmed Tarabeih i anfallet. Ahmed har haft en del bekymmer med fötterna och varit halvkrasslig. Det är ingen större fara med honom, men det är inte bara fotbollen som sliter. Om det hade varit en VM-final så hade han spelat, haha. Nu kan han bli en "supersub" (inhoppare) om det skulle behövas. I övrigt är Knut Gunnarsson tillbaka som mittback och ersätter Ilhan Jejna, som fått problem med en ljumske. Vilket i sig inte är särskilt konstigt då han var borta från fotbollen i ett år efter knäskadan. Det verkar handla om en överansträngning. Haris Dreco går in på mittfältet igen efter sin avstängning. 

Vilken/vilka spelare måste kliva fram?

– Det är ett trist svar, men jag tycker faktiskt att en av våra absoluta styrkor är att vi är bra på alla positioner. I många andra lag är det lätt att peka ut några spelare som utmärker sig, men i vårt lag är det svårt att lyfta fram någon enskild. 

Vi har tidigare pratat om den tuffa konkurrensen i laget. Hur tänker ni kring den och hur gör ni?

– Eh..., det är svårt. Riktigt svårt att hitta balansen. Det finns många bra alternativ, i varje lagdel. I försvaret, på mittfältet och i anfallet. Tittar vi till exempel på anfallet. Idag startar vi med Rickard Thuresson, Selatin Shaljani och Joakim Storm. Det hade lika gärna kunnat vara Ahmed Tarabeih, Pontus Kägu Bragsjö och Ibrahim Haddar. Någonstans måste alla spelare känna att de har chansen, samtidigt som det såklart måste vara så att vi ställer det bästa laget på benen som vi tycker. Som tränare gör man vad man kan och man måste gå på någon sorts av känsla, men det finns ingen exakt formel på hur man ska göra. 

• Vi kommer att liverapportera direkt från dagens match, med start 14.50. Truppen hittar ni på vår fotbollsblogg. 

TABELLEN 

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!