MilitÀren pÄ plats i Vimmerby för "Spring Strike 24"

Vissa kan ha blivit förvÄnade pÄ morgonjoggen förbi VOK-stugan under tisdagen. MilitÀren Àr nÀmligen pÄ plats i vÄra trakter för övningen "Spring Strike 24". "Vi Àr hÀr och upprÀttar vÄrt ledningsförband", sÀger förbandsinstruktören Harald.

VÀrnpliktiga frÄn Södra SkÄnska Regementet agerar infartposter.

VÀrnpliktiga frÄn Södra SkÄnska Regementet agerar infartposter.

Foto: Jens Lidesjö

Vimmerby2024-05-07 20:00
undefined
Pansarfordon pÄ vÀg frÄn VOK.
undefined
En stor ledningscentral har upprÀttats precis i anslutning till VOK-stugan. Försvarsmakten hyr stugan av Vimmerby Orienteringsklubb under övningen.
undefined
Bli inte förvÄnade om ni ser militÀrer spatsera omkring bland trÀden vid VOK-stugan.
undefined
MilitÀren Àr pÄ plats i vÄra trakter för övningen "Spring Strike 24".
undefined
Övningen pĂ„gĂ„r fram till mĂ„ndag. NĂ€r exakt militĂ€ren lĂ€mnar Vimmerby Ă€r oklart.

Förbanden pÄ plats i trakterna runt Vimmerby deltar i övningen "Spring Strike 24", en del av den större övningsserien "Steadfast Defender 24" som Àr den största Nato-övningsserien pÄ flera decennier.

Under "Spring Strike" kommer förbanden i första hand förlÀggas i en geografisk kvadrat som utgörs av Eksjö-Vetlanda-Vimmerby-MÄlilla, men det finns Àven vissa förband som kan komma att röra sig mot VÀstervik- och OskarshamnshÄllet.

BerÀtta lite mer om vad ni gör hÀr.

– Vi Ă€r hĂ€r och upprĂ€ttar vĂ„rt ledningsförband, sĂ€ger förbandsinstruktören Harald och förklarar mer:

– Vi upprĂ€ttar sambandet mellan förbanden ovanför oss men Ă€ven för vĂ„ra understĂ€llda förband, sĂ„ att de kan ledas av vĂ„ra chefer. 

Det gick knappast att undgÄ den militÀra nÀrvaron vid VOK-stugan, dÀr ledningscentraler i form av stora militÀrtÀlt upprÀttats. Det gick Àven att se ett pansarfordon bege sig ut pÄ vÀgarna under besöket.

Förutom att gÄ in dÀr Försvarsmakten arbetar vid VOK-stugan Àr det fritt fram för motionÀrer att nyttja strÄken och nyfikna att komma förbi och kika.

Övningen inleddes i helgen och pĂ„gĂ„r fram till mĂ„ndagen.

– Men det Ă€r inte bestĂ€mt hur lĂ€nge vi Ă€r i Vimmerby.

BĂ„de officerare och vĂ€rnpliktiga Ă€r pĂ„ plats i Vimmerby och deltar i övningen. Ett gĂ€ng vĂ€rnpliktiga infartsposter i full mundering, till vardags placerade pĂ„ Södra SkĂ„nska Regementet (P7), sĂ„g ut att njuta lite av vĂ„rsolen – mitt i allvaret.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!