Nya språkröret Amanda Lind: Ingen konflikt

Amanda Lind blir nytt språkrör för Miljöpartiet. Hon tar över ett parti som sett två språkrörsavhopp inom ett år och vars kongress i höstas splittrade partiet i två. –Jag ser inte den konflikten, säger hon.

Miljöpartiets nyvalda språkrör Amanda Lind.

Miljöpartiets nyvalda språkrör Amanda Lind.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2024-04-28 13:55

Amanda Lind var favorittippad redan från början, och den enda återstående kandidaten, när hon nu valts till språkrör. De två tidigare språkrören Märta Stenevi och Per Bolund hoppade av inom loppet av ett år.

I sitt första tal som språkrör riktar Amanda Lind bland annat en känga mot Tidöpartierna som enligt henne "står handfallna inför flera av vår tids stora utmaningar"

– Den här regeringen skapar inte hopp om att vi kommer att klara klimatomställningen, säger hon till TT efter talet.

– Jag tror att det finns en längtan bland människor efter politiker som tar ansvar för klimatet och inte skjuter det framåt för framtida generationer att hantera, fortsätter hon.

Ser ingen konflikt

Med Amanda Lind blir det ingen större kursändring i partiets politik. Hon vill fortsätta på den inslagna vägen "för en rättvis klimatomställning".

Som exempel på sådan politik nämner hon partiets förslag om Sverigekortet, som ska göra det billigt att resa med kollektivtrafik över hela landet, och att driva på inom EU för en ny havslag.

När Daniel Helldén valdes till språkrör i november, i ett rysarval där han vann med minsta möjliga marginal, riktades fokus på en splittring inom partiet. Den stod mellan de som ville lägga allt fokus på klimatet och de som ville bredda och också prata mer om sociala frågor.

Splittringen har dock tonats ned av flera ledande Miljöpartister. Amanda Lind, som ser sig som en "ideologisk realpolitiker", säger:

– Jag ser inte den konflikten. Miljö, klimat och natur är våra självklara spetsfrågor. Vi har högt förtroende där och det är en nödvändighet att vi driver den politiken.

"Vet vart partiet ska"

Men att den omställningen måste ske rättvist är ett budskap hon upprepar flera gånger.

– Vi måste ha en stark välfärd och goda livsbetingelser i hela landet. Det här hänger ihop och jag vill såklart driva den helheten.

Hon och Daniel Helldén har jobbat ihop i riksdagen i snart två år.

– Jag tycker det är väldigt roligt att samarbeta med Daniel, säger hon.

Daniel Helldén säger till TT att det nu blir en "hel del kaffedrickande" när de två språkrören ska prata ihop sig om arbetet framåt.

– Amanda och jag känner varandra sedan länge och vet vart partiet ska någonstans, säger han.

Fakta: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala, uppvuxen i Luleå. Bor i Härnösand.

Legitimerad psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Aktiv medlem i Miljöpartiet sedan slutet av 1990-talet.

Efter valet 2014 kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Härnösand.

Mellan maj 2016 och januari 2018 partisekreterare för Miljöpartiet.

Blev i januari 2019 kultur-, idrotts- och demokratiminister i Stefan Löfvens regering. Lämnade detta uppdrag i november 2021, då Miljöpartiet lämnade regeringen sedan budgeten fallit.

Sedan valet 2022 är hon riksdagsledamot för Miljöpartiet för Stockholms län och ordförande i kulturutskottet.

Källor: Miljöpartiet och TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!