Får utsattes för lodjursangrepp

En djurägare i Gamlebytrakten har beviljats ersättning från Länsstyrelsen i Kalmar län för ett rovdjursangripet får. Överlag är ändå tamdjursangreppen i länet få.

Om du är en av få lyckligt lottade som får  syn på ett lodjur i det fria - tänk då på att rapportera in din iakttagelse till länsstyrelsen.

Om du är en av få lyckligt lottade som får syn på ett lodjur i det fria - tänk då på att rapportera in din iakttagelse till länsstyrelsen.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Gamleby/Västervik2018-07-02 14:28

Det förklarar Mattias Persson från länsstyrelsens djurenhet.

Den aktuella händelsen ska ha inträffat den 31 maj och länsstyrelsens besiktningsman kunde vid en undersökning dagen därpå slå fast att det med största sannolikhet rört sig om ett lodjursangrepp.

Enligt Mattias Persson, länsstyrelsen, kan en viss ökning av antalet lodjursangrepp på får konstateras. Men på det stora hela rapporteras ganska få skador av rovdjur i länet.

– Bortsett från lodjursangreppet i Gamleby har har vi inte haft några tamdjur som dödats av rovdjur i Västerviks kommun sedan 2013 då ett vargangrepp skedde.

Men lostammen har de facto ökat i Kalmar län.

– I dag uppgår den till cirka 8,5 familjegrupper i länet vilket är "all time high". För tre år sedan fanns bara fem familjer, säger Mattias Persson.

Han fortsätter:

– Tyvärr hittade vi inte så mycket lodjur i den norra delen av länet under den senaste inventeringen. Men ser man lodjur eller varg är vi tacksamma om man rapporterar in det till Länsstyrelsen, gärna via appen skandobs touch eller via skandobs hemsida.

Rovdjursinventeringarna görs på uppdrag av länsstyrelsen men bygger till allra största delen just på rapporter från allmänheten.

Det är länsstyrelsen som ansvarar för förvaltningen av de stora rovdjuren till vilka björn, varg, lo, järv och kungsörn räknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!