Regionen stĂ„r inför ett vĂ€gskĂ€l – du avgör riktningen

Nu dröjer det inte lÀnge innan vallokalerna stÀnger och valet Àr avgjort. Region Kalmar lÀn stÄr inför ett vÀgskÀl och det Àr du som avgör riktningen.

Hur regionen kommer att fungera i framtiden pÄverkas av hur du lÀgger din röst i valet, menar skribenterna.

Hur regionen kommer att fungera i framtiden pÄverkas av hur du lÀgger din röst i valet, menar skribenterna.

Foto: Ellinor Ljung

Debatt2022-09-10 08:10
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ordning och reda i ekonomin Àr en grundbult för oss socialdemokrater. Vi vill anvÀnda varje skattekrona sÄ effektivt som möjligt. Under den senaste mandatperioden har det varit tydligt att vi Àr en av de mest kostnadseffektiva regionerna i landet. DÀrför har vi kunnat genomföra miljardinvesteringar i vÄrden helt utan externa lÄn. FÄr vi fyra nya Är och fortsatt förtroende kommer vi fortsÀtta att investera i framtidens hÀlso- och sjukvÄrd i hela lÀnet. Det rör sig om satsningar pÄ lÀnets tre sjukhus, nya och befintliga hÀlsocentraler, psykiatrin samt barn- och ungdomshÀlsan.

SjukvĂ„rden Ă€r vĂ„r mest prioriterade frĂ„ga. Vi har en tydlig vision för hur framtidens hĂ€lso- och sjukvĂ„rd ska se ut i Kalmar lĂ€n. Grunden i den visionen Ă€r en ökad tillgĂ€nglighet. Det ska vara enkelt för alla att komma i kontakt med vĂ„rden och fĂ„ ett gott bemötande oavsett om det Ă€r via 1177 eller via hĂ€lsocentral. Vi vill att alla ska erbjudas en fast namngiven lĂ€karkontakt med direktnummer. I Region Kalmar lĂ€n ska du alltid ska kunna nĂ„ din lĂ€kare nĂ€r du behöver. Vi vill se fler digitala lösningar. Inte för sakens skull eller för att spara pengar utan för att det ska underlĂ€tta bĂ„de för dig som patient och för vĂ„rdens medarbetare. Vi vill att vĂ„rden ska vara köfri och att du ska kunna fĂ„ en tid direkt i handen för behandling, utredning eller operation. 

De som har arbetat ett helt yrkesliv, eller som Ă€nnu arbetar, och byggt vĂ„rt land har rĂ€tt till en trygg Ă„lderdom. Deras hĂ€lsa ska aldrig fĂ„ bli en plĂ„nboksfrĂ„ga. De förtjĂ€nar en lĂ€ttillgĂ€nglig, kvalitativ vĂ„rd med lĂ„ga trösklar att ta kontakt. DĂ€rför kommer vi slopa patientavgifterna för alla 65 Ă„r och Ă€ldre. PlĂ„nboken ska aldrig avgöra om du söker vĂ„rd eller inte, sĂ€rskilt inte som Ă€ldre dĂ„ vĂ„rdbehovet blir större. 

SjukvĂ„rdens medarbetare ska fĂ„ bĂ€ttre arbetsmiljö, arbetsvillkor och löner. Det Ă€r vĂ„r frĂ€msta prioritering under nĂ€sta mandatperiod och vi tĂ€nker satsa minst 100 miljoner kronor för att nĂ„ dit. Arbetet med att utbilda vĂ„rdpersonal, vara en av Sveriges bĂ€sta arbetsplatser och att specialistutbilda undersköterskor och sjuksköterskor ska stĂ€rkas. Arbetsskor ska erbjudas till alla som arbetar i sjukvĂ„rden som ett steg för ett mer hĂ„llbart arbetsliv. 

Barn och unga i vĂ„rt lĂ€n ska vara friska och vĂ€lmĂ„ende. DĂ€rför ska vi samarbeta med kommuner och föreningsliv sĂ„ alla barn kan ha en aktiv vardag och en god barndom. Barn och ungdomshĂ€lsan ska fungera som en vĂ€g in i vĂ„rden och ska breddas och utvecklas. Barn och ungdomspsykiatrins köer ska minska och vi ska varje dag arbeta för en köfri vĂ„rd. 

För att finansiera vĂ€lfĂ€rden i framtiden behöver vi fler jobb och fler som arbetar. DĂ€rför vill vi införa ett etableringscenter och en etableringsstrategi för att hela Kalmar lĂ€n ska kunna hjĂ€lpas Ă„t att vĂ€lkomna större arbetsgivare till lĂ€net. Landsbygden ska utvecklas med mer bredband, utvecklingsprojekt för 1000-samhĂ€llen och en bĂ€ttre infrastruktur. 

Socialdemokraterna gĂ„r till val för fyra nya Ă„r. Vi kommer fortsĂ€tta satsa pĂ„ sjukvĂ„rden och att fler ska komma i arbete. Det sĂ€tter vi före skattesĂ€nkningar och privatiseringar. Vi vill prioritera: 

  • Ordning och reda i regionens ekonomi
  • Ökad tillgĂ€nglighet i vĂ„rden för en köfri vĂ„rd
  • 100 miljoner i satsningar pĂ„ löner och arbetsvillkor för sjukvĂ„rdens medarbetare
  • Slopade öppenvĂ„rdsavgifter för alla över 65 Ă„r
  • StĂ€rkta insatser för barn och ungas hĂ€lsa i hela lĂ€net
  • Etableringscenter och landsbygdsutveckling