OrÀttvisor i arbetslivet slÄr mot pensionen

Bristande arbetsmiljö, dÄliga villkor, deltid och lÄga löner lÀmnar redan i dag djupa spÄr i pensionskuvertet för kvinnor i vÀlfÀrdsyrken. LÄt inte dagens nedskÀrningar förvÀrra situationen. Vi har flera förslag för mer jÀmlika pensioner, skriver SKPF.

Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF PensionÀrerna och Lena Kidsten, distriktsordförande för SKPF Kalmar konstaterar att ojÀmlikheterna frÄn arbetslivet speglar av sig i lönekuvertet.

Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF PensionÀrerna och Lena Kidsten, distriktsordförande för SKPF Kalmar konstaterar att ojÀmlikheterna frÄn arbetslivet speglar av sig i lönekuvertet.

Foto: Petra Berg, SKPF/Rebecca Forsgren Malmström

Debatt2024-05-05 12:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nyligen har nĂ€stan 187 000 personer i Kalmar lĂ€n fĂ„tt sitt Ă„rliga orange kuvert med besked om den allmĂ€nna pensionen. För en del Ă€r det en försĂ€kran om trygg ekonomi pĂ„ Ă€ldre dagar – men för mĂ„nga orsakar det stor oro. Beskedet visar nĂ€mligen svart pĂ„ vitt hur ojĂ€mlikheter i arbetslivet följer med in i pensionĂ€rslivet.

Framför allt Àr det kvinnor i vÀlfÀrdsyrken som drabbas. Bland SKPF PensionÀrernas medlemmar finns de som trots över 40 Ärs arbete i vÄrd eller omsorg fÄr pensioner de knappt kan leva pÄ. Om inget görs ser det tyvÀrr inte bÀttre ut framÄt.

NĂ€r dagens pensionssystem infördes för omkring 25 Ă„r sedan trodde politikerna att kvinnors löner snart skulle komma i kapp mĂ€nnens, och ge jĂ€mstĂ€llda pensioner. Men det har inte hĂ€nt. Förra Ă„ret ökade lönegapet i stĂ€llet. 

Nu stÄr vÀlfÀrdens anstÀllda ocksÄ mitt i en vÄg av nedskÀrningar med minskad bemanning, vikariestopp och försÀmrade scheman som följd. Det kan i sin tur leda till att fler blir sjukskrivna eller gÄr ner i tid för att orka med. Detta slÄr mot pensionerna framöver.

Samtidigt höjs och höjs pensionsĂ„ldrarna. Ett par Ă„r extra i arbetslivet beskrivs som tipset nummer ett för att fĂ„ upp pensionen med nĂ„gra tusenlappar. Inspektionen för socialförsĂ€kringen har konstaterat att de höjda pensionsĂ„ldrarna förbĂ€ttrat möjligheterna att vĂ€lja mellan arbete och pension – men frĂ€mst för högutbildade höginkomsttagare. Till exempel Ă€r snittĂ„ldern för pension bland manliga högskolelĂ€rare nu nĂ€stan 68 Ă„r, enligt Pensionsmyndigheten. Bland kvinnliga undersköterskor Ă€r den dĂ€remot cirka 65 Ă„r.

För mÄnga med viktiga men slitsamma yrken Àr ett lÀngre arbetsliv inte ett alternativ i dag. Sju av tio som arbetar i förskola och Àldreomsorg Àr oroliga över att inte orka fram till lagstadgad pensionsÄlder, enligt facket Kommunal.

Möjligheterna att tjÀna in till en god pension Àr ojÀmlika. De pÄgÄende nedskÀrningarna förvÀrrar en redan anstrÀngd situation och det Àr frÀmst kvinnor som tvingas stÄ för notan, genom utslitna kroppar och tunna pensionskuvert. Det kan vi inte acceptera. DÀrför tycker vi i SKPF PensionÀrerna att:


‱ Regeringen mĂ„ste utöka statsbidragen till vĂ€lfĂ€rden. De sex tillfĂ€lliga miljarder som avsatts i vĂ„rbudgeten rĂ€cker inte hela vĂ€gen och gĂ€ller bara regionerna, inte kommunerna.

‱ Arbetsgivare mĂ„ste vĂ€rdera upp kvinnodominerade vĂ€lfĂ€rdsyrken och förbĂ€ttra sĂ„vĂ€l arbetsmiljö som villkor. 

‱ Riksdagens pensionsgrupp mĂ„ste göra mer för att arbetslivet ska bli jĂ€mlikt och hĂ„llbart, i enlighet med en överenskommelse i gruppen 2017. Till dess mĂ„ste varje höjning av pensionsĂ„ldrarna vĂ€nta. 

‱ Pensionsavgiften mĂ„ste höjas sĂ„ att arbete lönar sig Ă€ven för kvinnor i vĂ€lfĂ€rden. Vi förutsĂ€tter att den statliga utredning som just nu tittar pĂ„ frĂ„gan landar i samma slutsats. I samband med det borde Ă€ven pensionssystemets grundskydd, bland annat garantipensionen och bostadstillĂ€gget, ses över.

Detta Àr nödvÀndigt för att alla i Kalmar lÀn ska kunna se fram emot en trygg ekonomi som pensionÀrer.