Ajöss till vÄrdfilialer pÄ landsbygden

"Nedlagda vĂ„rdfilialer pĂ„ landsbygden rimmar illa med nĂ€ra vĂ„rd”, skriver Carl Dahlin och Malin Sjölander.

"Nedlagda vĂ„rdfilialer pĂ„ landsbygden rimmar illa med nĂ€ra vĂ„rd”, skriver Carl Dahlin och Malin Sjölander.

Foto: Lotta WillsÀter

Debatt2024-04-27 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ett antal filialer till hĂ€lsocentraler pĂ„ landsbygden lĂ€ggs ned och servicen samt tillgĂ€ngligheten riskerar att försĂ€mras för de boende i dessa omrĂ„den. FöretrĂ€dare för bĂ„de Astrakanen och HuslĂ€karcentrum har i media uttalat sig kring det avtal som upprĂ€ttats mellan fristĂ„ende aktörer (privat hĂ€lso- och sjukvĂ„rd) och regionen, som Ă€r upprĂ€ttat pĂ„ sĂ„dant sĂ€tt att det inte blir lönsamt att hĂ„lla filialerna pĂ„ landsbygden öppna. Man ”tvingas att fuska” för att det ska gĂ„ runt, löd ett uttalande.

Filialer har tidigare funnits i bland annat Trekanten och VissefjĂ€rda. Nu lĂ€ggs de ocksĂ„ ned i Alsterbro och Södra Möckleby. Överums hĂ€lsocentral Ă€r tills vidare stĂ€ngd men ska Ă„teröppnas som filial till Gamleby hĂ€lsocentral senare under Ă„ret. Även MörbylĂ„nga hĂ€lsocentral har uttryckt intresse av att ta över HuslĂ€karcentrums praktik pĂ„ gamla AlungĂ„rden i Södra Möckleby, men har inte fĂ„tt nĂ„got större backning av regionen i detta.

I valrörelsen lyfte vi Moderater farhĂ„gorna med att landsbygden kunde bli utan vĂ„rdfilialer. I media den 27/8 2022 hĂ€vdade ansvarigt regionrĂ„d att man inte alls kommer lĂ€gga ned, utan i stĂ€llet utveckla. SĂ„ sent som den 8 februari i Ă„r, Ă„terigen i media, uttalar sig företrĂ€dare för majoriteten att det Ă€r ”jĂ€tteviktigt att kunna ha vĂ„rden nĂ€ra”. Men nu försvinner alltsĂ„ filial efter filial och ovissheten kring framtiden Ă€r stor.

Vid senaste regionfullmÀktige avhandlades ett antal frÄgor kring bland annat vilka besked S, C och V ger de boende i Alsterbro med omnejd vars vÄrdfilial lÀggs ned. Svaret blev endast att det var beklagligt men inga besked om de styrande Àr beredd att se över avtalet som lett till att de fristÄende aktörerna inte fÄtt lönsamhet i vÄrdfilialerna. Inte heller om exempelvis Nybro hÀlsocentral fÄtt i uppdrag att se över möjligheten att fortsÀtta med filialverksamhet i Alsterbro.

Vidare debatterades ocksĂ„ om majoriteten kommer stödja MörbylĂ„nga hĂ€lsocentral för att de kunna ta över vĂ„rdfilialen i Södra Möckleby likt Gamleby nu tar över Överum. DĂ€r var beskedet att S, C och V vill se fortsatt nĂ€ra vĂ„rd pĂ„ Sydöland, sĂ„ nu Ă€r det upp till bevis. Nu Ă€r det upp till de styrande att gĂ„ frĂ„n ord till handling.

Nedlagda vĂ„rdfilialer pĂ„ landsbygden rimmar illa med ”nĂ€ra vĂ„rd”, det nya trend-begreppet i vĂ„rd-Sverige. NĂ€ra vĂ„rd tycks rĂ€dda allt och alla men samtidigt signalerar allt fler inom frĂ€mst primĂ€rvĂ„rden att de inte fĂ„r vare sig direktiv eller pengar för nĂ„gra storslagna projekt, utan de flesta landar i att fortsĂ€tta som vanligt men ”lite bĂ€ttre”. NĂ€ra vĂ„rd som koncept Ă€r farligt nĂ€ra att bli ”kejsarens nya klĂ€der” om inte avsikten förtydligas och pengar avsĂ€tts. Det kan vĂ€l aldrig vara meningen att landa ut tyngre vĂ„rd som mĂ„nga gĂ„nger hör hemma pĂ„ sjukhusen pĂ„ primĂ€rvĂ„rden och hemsjukvĂ„rden utan att resurser sĂ€tts av. Eller?

Slutligen Àr nedlagda vÄrdfilialer pÄ mindre orter inte en utveckling utan avveckling av vÄrden pÄ landsbygden. Det Àr ett fiasko för de styrande i allmÀnhet och för partier som sÀger sig företrÀda landsbygden i synnerhet. För nÄgra Är sedan var det distrikssköterskemottagningarna och nu Àr det vÄrdfilialerna. Vill regionens styrande politiker att servicen och tillgÀngligheten pÄ landsbygden inte ska försÀmras Ànnu mer Àr det hög tid att vÀnda skutan.

Vi Moderater har under lÄng tid föresprÄkat bÄde tillgÀnglighet pÄ landsbygden och en levande landsbygd - förslag som regionalt hittills inte tagits emot mer Àn med varma servetter. DÀremot genomför den Moderat-ledda regeringen nu en palett av ÄtgÀrder för att förbÀttra villkoren för oss pÄ landsbygden sÄsom bland annat sÀnkta skatter pÄ drivmedel och inkomster, förenklade och förbÀttrade villkor för skogs- och lantbruk, förstÀrkt reseavdrag samt mycket mer. NÀr S, C och V i regionen sviker, tar Ätminstone Moderaterna och Tidöpartierna ansvar nationellt för en livskraftig landsbygd.