Kronofogden ger upp – det blir ingen mer auktion

Kronofogden kastar in handduken när det gäller att sälja Hotell Dacke i Virserum. Efter två misslyckade försök, ser juristen Suzanne Roos på Kronofogdemyndigheten inte att det finns förutsättningar för ett tredje försök.

Hotell Dacke går inte att sälja, konstaterar Kronofogden, som nu häver utmätningsbeslutet. "Intresset för dåligt" enligt Suzanne Roos, jurist på myndigheten.

Hotell Dacke går inte att sälja, konstaterar Kronofogden, som nu häver utmätningsbeslutet. "Intresset för dåligt" enligt Suzanne Roos, jurist på myndigheten.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2022-09-22 12:00

– Uttrycket "Tredje gången gillt" gäller inte vid Kronofogdens auktioner, säger Suzanne Roos. Bara i undantagsfall kan det bli ett tredje försök. Men då krävs det speciella omständigheter. Därför hävs nu utmätningsbeslutet för Hotell Dacke.

– Det anser vi inte finnas grund för i det här fallet, intresset att köpa hotellet har varit för dåligt. Det är bara han själv och en till som varit med och bjudit.

Vid senaste auktionen var det bara nuvarande ägaren, Jorma Isomättä som ropade in hotellet och betalade en handpenning på 219 500 kronor. Men affären fullföljdes inte. Hotellet slutbetalades inte inom den stipulerade tiden.

Den första auktionen på hotellet genomfördes aldrig fullt ut. Köparen då betalade handpenningen, men fullföljde inte köpet. Men i och med att köpesumman i den andra auktionen blev större, får köparen tillbaka sin handpenning.

Inte heller i andra försöket blev det affär.  Det gör att Kronofogden kastar in handduken när det gäller försäljningen. Utmätningsbeslutet upphävs, vilket Barometern OT var först att berätta om.

– Den inbetalade handpengen kommer att användas för att betala myndighetens försäljningskostnader, säger Suzanne Roos, 37 000 kronor. Resterande, 187 000 kronor, kommer att avräknas på totalskulden.

– Det har ägaren själv begärt, säger Suzanne Roos, han visar att det finns en vilja att betala. Vi har hela tiden haft kontakt och han kan begära att få till en lösning och den får vi pröva i så fall. 

Hon tänker framförallt på någon form av avbetalningslösning.

Exakt hur stor totalskulden är i nuläget kan Suzanne Roos inte uttala sig om. Men tidigare i veckan låg den runt 700 000 kronor.

– Det som händer nu, säger Suzanne Roos, är att Kronofogden kommer att göra ett utdelningsförslag på pengarna vi har fått in. 

Eftersom det handlar om gamla skatteskulder, passar Kronofogden nu över bollen till Skatteverket, som kan agera utifrån Kronofogdens rapporter, där man meddelar att det inte finns några tillgångar att mäta ut. 

Vad som händer sedan är oklart i nuläget. Skatteverket kan besluta om att ansöka om konkurs.

I väntan på att fördelningsbeslutet ska fattas, det görs någon gång i nästa vecka, berättar Suzanne Roos, kommer läget att vara detsamma som i dag.

Vi har sökt Jorma Isomättä utan framgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!