Tuttsnurr och strass – skratt och glitterfnatt

I helgen Àr det dags för Vimmerbys kanske glittrigaste event, glamourlördagen. Deltagare Àr bÄde Vimmerbybor och personer som Äkt mer lÄngvÀga. "Det ska vara ett tillfÀlle att bara fÄ glittra för vÄr egen skull", sÀger Janna Corneliusson frÄn Wimmerby Burlesque Society.

SÄhÀr sÄg ett piffigt gÀng ut pÄ en av föreningens tidigare glamourlördagar.

SÄhÀr sÄg ett piffigt gÀng ut pÄ en av föreningens tidigare glamourlördagar.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2024-04-26 21:00

Den som rör sig pĂ„ torget pĂ„ lördag har chans att fĂ„ syn pĂ„ ett helt gĂ€ng glammiga personer som struttar runt i trupp pĂ„ vĂ€g till Kulturskolans danslokaler. Det har nĂ€mligen blivit dags för glamourlördag – ett event av och med Wimmerby Burlesque Society. Det hĂ€r Ă€r tredje Ă„ret föreningen ordnar en spĂ€ckad vĂ„rdag som börjar med pyssel, gĂ„r vidare till dans och avslutas med fest. 

I Är gÀstas eventet i Vimmerby av Lady Francescca, en burlesqueprofil som gjort sig ett namn bÄde i Sverige och internationellt.

– Tidigare Ă„r har det varit andra som har kommit hit. Vi försöker beta av alla stora svenska burlesquestjĂ€rnor, sĂ€ger Janna Corneliusson, en av arrangörsföreningens grundare.

undefined
Elin MĂ„ngren, Janna Corneliusson och Cathrin ÅhlĂ©n Ă€r trion som har startat Wimmerby Burlesque Society.

Varje Är har eventet haft olika fokus. I Är ligger det pÄ kropp och pÄ konsten att anvÀnda humor i burlesquen.

Hur gör man det?

– Det Ă€r jĂ€ttebrett och finns mĂ„nga sĂ€tt, men man Ă€r lite lurig och finurlig och fĂ„r folk att börja skratta istĂ€llet. Humor Ă€r en jĂ€ttestor bit i mĂ„nga typer av burlesque, sĂ„ det ska vi fĂ„ lĂ€ra oss av Lady Francescca, förklarar Corneliusson.

En annan av aktiviteterna som stÄr pÄ schemat Àr att tillverka tassels (eller pasties som det ocksÄ kallas) som kan fÀstas pÄ valfri kroppsdel, oftast pÄ brösten. Det Àr föreningens Lametta Lamour, ocksÄ kÀnd som Elin MÄngren, proffs pÄ och i marknadsföringen utlovas bÄde tuttsnurr och strass, skratt och glitterfnatt.

– Hon Ă€r Sveriges tassel-queen, sĂ„ med hennes hjĂ€lp ska alla fĂ„ tillverka ett eget par.

undefined
Elin MÄngren, ocksÄ kÀnd som Lametta Lamour, Àr expert pÄ att tillverka sÄ kallade tassels som kan fÀstas pÄ valfri kroppsdel, vanligtvis pÄ brösten. Under glamourlördagen ska hon hÄlla workshop i hur man kan tillverka dem.

De tjugo biljetterna som fanns till eventet tog slut i princip direkt nÀr de slÀpptes, och det Àr inte bara deltagare frÄn Vimmerby som kommer att vara med.

Är det mĂ„nga som inte varit med er tidigare som har anmĂ€lt sig?

– Av tjugo anmĂ€lda kanske det Ă€r sex stycken som vi inte kĂ€nner, och det Ă€r vĂ€ldigt roligt. Det Ă€r ocksĂ„ kul att det Ă€r ett blandat gĂ€ng dĂ€r nĂ„gra Ă€r hĂ€rifrĂ„n, men ganska mĂ„nga ocksĂ„ Ă€r utomsocknes. Det kĂ€nns hĂ€ftigt att folk Ă€ndĂ„ reser en bit för att vara med.

Janna Corneliusson förklarar att syftet med eventet Àr att det ska vara en hÀrlig dag som bygger gemenskap.

– Det ska vara ett tillfĂ€lle att bara fĂ„ glittra för vĂ„r egen skull. En dag dĂ€r man ger sig sjĂ€lv en present genom att vara med.

undefined
Janna Corneliusson frÄn Wimmerby Burlesque Society berÀttar om det Ärliga evenemanget.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!