Avtalet klart – Vimmerbyförfattaren satsar pĂ„ ny serie

Vimmerbybördiga Michaela Winglycke har tidigare skrivit böcker som utspelar sig i Vimmerby eller i Stockholm. Nu har författaren skrivit avtal för en helt ny serie i annan miljö och kommer med det att ge ut sin första inbundna bok.

Winglyckes nya deckarserie ges ut av Bokfabriken, ett förlag som hon inte tidigare har jobbat med. Den första boken slÀpps till vÄren.

Winglyckes nya deckarserie ges ut av Bokfabriken, ett förlag som hon inte tidigare har jobbat med. Den första boken slÀpps till vÄren.

Foto: Lisa Öberg/pressbild

Vimmerby2024-01-19 13:20

– Det kĂ€nns stort och för mig personligen blir det lite av en milstolpe. Det Ă€r nĂ„got speciellt med att kunna hĂ„lla i nĂ„got fysiskt och man fĂ„r ocksĂ„ en annan relation till lĂ€sarna nĂ€r de kan komma ut och köpa en signerad bok och man faktiskt har nĂ„got att ge dem. Sen kommer ljudvarianten fortfarande vara viktig för att nĂ„ ut till fler, men det Ă€r bra att det finns bĂ„de och, sĂ€ger Michaela Winglycke.

Den nya deckarserien kommer att utspela sig pĂ„ Öland, en plats som hitintills Ă€r relativt outforskad för Winglycke. Att valet föll just pĂ„ den platsen beror pĂ„ att hon ville fortsĂ€tta kombinera det ljusa temat kring sommaridyll och turism, med det mycket mörkare mordtemat. Eftersom lillasystern och hennes sambo har sommarstĂ€lle dĂ€r har hon fĂ„tt möjlighet att upptĂ€cka ön mer.

– Jag Ă€r ganska bortskĂ€md med att jag skrivit om Vimmerby och Stockholm som bĂ„da Ă€r platser dĂ€r jag bott och kĂ€nner till vĂ€ldigt vĂ€l. Att skriva om Öland Ă€r en större utmaning Ă€ven om det inte Ă€r helt okĂ€nt, men jag fĂ„r ju ta en del hjĂ€lp av mĂ€nniskor som bor dĂ€r.

undefined
Winglyckes nya deckarserie ges ut av Bokfabriken, ett förlag som hon inte tidigare har jobbat med. Den första boken slÀpps till vÄren.

Har du övergett Vimmerby helt i författarskapet eller fortsÀtter den serien ocksÄ?

– Jag har inte övergett den alls utan sitter faktiskt och lĂ€ser igenom del fem just nu. Den ska ivĂ€g till min förlĂ€ggare snart för att kunna slĂ€ppas i september. Det finns inte heller nĂ„gra planer pĂ„ att det skulle vara den sista, utan det Ă€r en serie jag gillar och vill fortsĂ€tta med.

Utan att avslöja för mycket sker det mord i alla Vimmerbyböcker som Michaela Winglycke har skrivit.

Utan att lÄta för brutal, hur mÄnga finns kvar att ta livet av?

– DĂ€r fĂ„r man lita pĂ„ fiktionen. Jag vet inte om Vimmerbypolisen ens haft sĂ„ mĂ„nga mord i verkligheten, utan dĂ€r fĂ„r man tĂ€nka att det Ă€r totalt fiktivt och blunda för verkligheten en stund.

I december gÀstade Winglycke Vimmerby bokhandel i tvÄ omgÄngar, i sin roll som författare. Vid besöken har hon fÄtt uppfattningen att det Àr mÄnga bokintresserade som uppskattar det lokala perspektivet och att hon skriver om stan.

– Det har personalen pĂ„ bokhandeln ocksĂ„ sagt nĂ€r jag varit dĂ€r, att böckerna blir populĂ€ra delvis pĂ„ grund av den lokala kopplingen.

Den första boken i Winglyckes nya Ölandsserie slĂ€pps i maj.

undefined
Michaela Winglycke har tidigare skrivit böcker som utspelar sig i Vimmerby. "Jag Ă€r ganska bortskĂ€md med att jag skrivit om Vimmerby och Stockholm som bĂ„da Ă€r platser dĂ€r jag bott och kĂ€nner till vĂ€ldigt vĂ€l. Att skriva om Öland Ă€r en större utmaning Ă€ven om det inte Ă€r helt okĂ€nt, men jag fĂ„r ju ta en del hjĂ€lp av mĂ€nniskor som bor dĂ€r", sĂ€ger hon.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!