Nya sprÄkröret Amanda Lind: Ingen konflikt

Amanda Lind blir nytt sprĂ„krör för Miljöpartiet. Hon tar över ett parti som sett tvĂ„ sprĂ„krörsavhopp inom ett Ă„r och vars kongress i höstas splittrade partiet i tvĂ„. –Jag ser inte den konflikten, sĂ€ger hon.

Miljöpartiets nyvalda sprÄkrör Amanda Lind.

Miljöpartiets nyvalda sprÄkrör Amanda Lind.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2024-04-28 13:55

Amanda Lind var favorittippad redan frÄn början, och den enda ÄterstÄende kandidaten, nÀr hon nu valts till sprÄkrör. De tvÄ tidigare sprÄkrören MÀrta Stenevi och Per Bolund hoppade av inom loppet av ett Är.

I sitt första tal som sprÄkrör riktar Amanda Lind bland annat en kÀnga mot Tidöpartierna som enligt henne "stÄr handfallna inför flera av vÄr tids stora utmaningar"

– Den hĂ€r regeringen skapar inte hopp om att vi kommer att klara klimatomstĂ€llningen, sĂ€ger hon till TT efter talet.

– Jag tror att det finns en lĂ€ngtan bland mĂ€nniskor efter politiker som tar ansvar för klimatet och inte skjuter det framĂ„t för framtida generationer att hantera, fortsĂ€tter hon.

Ser ingen konflikt

Med Amanda Lind blir det ingen större kursÀndring i partiets politik. Hon vill fortsÀtta pÄ den inslagna vÀgen "för en rÀttvis klimatomstÀllning".

Som exempel pÄ sÄdan politik nÀmner hon partiets förslag om Sverigekortet, som ska göra det billigt att resa med kollektivtrafik över hela landet, och att driva pÄ inom EU för en ny havslag.

NÀr Daniel Helldén valdes till sprÄkrör i november, i ett rysarval dÀr han vann med minsta möjliga marginal, riktades fokus pÄ en splittring inom partiet. Den stod mellan de som ville lÀgga allt fokus pÄ klimatet och de som ville bredda och ocksÄ prata mer om sociala frÄgor.

Splittringen har dock tonats ned av flera ledande Miljöpartister. Amanda Lind, som ser sig som en "ideologisk realpolitiker", sÀger:

– Jag ser inte den konflikten. Miljö, klimat och natur Ă€r vĂ„ra sjĂ€lvklara spetsfrĂ„gor. Vi har högt förtroende dĂ€r och det Ă€r en nödvĂ€ndighet att vi driver den politiken.

"Vet vart partiet ska"

Men att den omstÀllningen mÄste ske rÀttvist Àr ett budskap hon upprepar flera gÄnger.

– Vi mĂ„ste ha en stark vĂ€lfĂ€rd och goda livsbetingelser i hela landet. Det hĂ€r hĂ€nger ihop och jag vill sĂ„klart driva den helheten.

Hon och Daniel Helldén har jobbat ihop i riksdagen i snart tvÄ Är.

– Jag tycker det Ă€r vĂ€ldigt roligt att samarbeta med Daniel, sĂ€ger hon.

Daniel Helldén sÀger till TT att det nu blir en "hel del kaffedrickande" nÀr de tvÄ sprÄkrören ska prata ihop sig om arbetet framÄt.

– Amanda och jag kĂ€nner varandra sedan lĂ€nge och vet vart partiet ska nĂ„gonstans, sĂ€ger han.

Fakta: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala, uppvuxen i LuleÄ. Bor i HÀrnösand.

Legitimerad psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Aktiv medlem i Miljöpartiet sedan slutet av 1990-talet.

Efter valet 2014 kommunalrÄd och vice ordförande i kommunstyrelsen i HÀrnösand.

Mellan maj 2016 och januari 2018 partisekreterare för Miljöpartiet.

Blev i januari 2019 kultur-, idrotts- och demokratiminister i Stefan Löfvens regering. LÀmnade detta uppdrag i november 2021, dÄ Miljöpartiet lÀmnade regeringen sedan budgeten fallit.

Sedan valet 2022 Àr hon riksdagsledamot för Miljöpartiet för Stockholms lÀn och ordförande i kulturutskottet.

KÀllor: Miljöpartiet och TT

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!