Teurnberg om guldet: "Varit bÀst nÀr det gÀller"

Dramat var över. Nu kunde han slĂ€ppa allt, bara lĂ„ta sig svepas med i all glĂ€dje och eufori. Han stod dĂ€r igen – som vinnare. Mitt bland alla Dackeförare, med tĂ„rar i ögonen och pokalen i famnen kunde Mikael Teurnberg konstatera att han lotsat Dackarna till sitt andra guld de senaste tre Ă„ren.

Dackarna fick fira ett SM-guld pÄ hemmaplan för första gÄngen.

Dackarna fick fira ett SM-guld pÄ hemmaplan för första gÄngen.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-09-26 23:14

Guld igen, alltsĂ„. 

SĂ„klart att det var en mĂ€rkbart rörd Dackelagledare vi pratade med pĂ„ innerplan. 

Det hĂ€r varit en lĂ„ng resa hit. NĂ„gonstans har mĂ€starna frĂ„n 2021 Ă„ngat pĂ„, hittat sĂ€tt att vinna – och visa sig var sylvassa nĂ€r allt ska avgöras. 

– Vi har helt enkelt varit bĂ€st nĂ€r det gĂ€ller, sĂ€ger Teurnberg i ett koncentrat och en kort förklaring till varför de Ă„ter fick lyfta SM-pokalen. 

SvĂ„rare Ă€n sĂ„ kanske det inte Ă€r, trots att det finns en massa faktorer bakom om vi ska grotta ner oss. 

– Det har kommit nĂ„gra tĂ„rar och det kĂ€nns bara sĂ„ fantastiskt. Vilket lag! Vi vann bĂ„da semifinalerna mot Lejonen och bĂ„da finalerna mot VĂ€stervik. 

undefined
Mikael Teurnberg med segerbubbel efter att ha fört Dackarna till sitt andra SM-guld inom loppet av tvÄ Är.

Dackelagledaren har under lĂ„ng tid betonat vikten av att hĂ„lla ihop laget, att inte byta för mycket utan ge förarna förtroende. Att skapa en lagkĂ€nsla. Det har sĂ€kerligen haft en betydande roll i att MĂ„lillalaget bĂ€rgade ett nytt guld, det sjunde i historien. 

Precis som mĂ„nga anat och trott blev finalreturen en rysare. Fyra poĂ€ngs försprĂ„ng var förstĂ„s inte sĂ„ mycket att gĂ„ pĂ„ efter matchen i VĂ€stervik förra veckan (47–43). Och det blev stentufft, trots att hemmalaget fick en smakstart och dĂ€r de snabbt ryckte Ă„t sig kommandot. Efter Ă„tta heat tydde annars inte sĂ„ mycket pĂ„ att derbyt skulle avgöras först i slutheaten. Dackarna hade nĂ€mligen dĂ„ en ledning pĂ„ sex pinnar och en poĂ€ngövervikt pĂ„ tio i totalen. DĂ„ fick VĂ€stervik sprutt pĂ„ maskineriet och Ă„t sig nĂ€rmare och nĂ€rmare för att slut bara vara tvĂ„ poĂ€ng bakom i den sammanlagda stĂ€llningen. 

Det var helt ovisst. 

Med tre heat kvar att köra var skillnaden just bara tvÄ poÀng. DÄ i heat 13, visade Leon Madsen vilken skicklig förare han Àr. Efter att haft det tufft hela kvÀllen vann han före Fredrik Lindgren och fick med sig Andzejs Lebedevs som trea.

undefined
Dackarnas guldgÀng.

Dansken fick Ă€ven chansen i det första nomineringsheatet tillsammans med landsmannen och kaptenen Rasmus Jensen. Och som duon Ă„kte. De tog en femetta och sĂ€krade guldet inför vilt jublande hemmasupporters. 

– Det kĂ€nns helt underbart. Att komma in i det hĂ€r laget och fĂ„ det förtroendet. Med jag hade det tufft i början och fick inte alls ordning pĂ„ instĂ€llningarna. Men vi jobbade hĂ„rt och till slut hittade vi rĂ€tt, sĂ€ger Madsen med ett stort leende. 

I nĂ€sta andetag berĂ€ttar han att han alltid velat köra för Dackarna. 

– Jag trivs hĂ€r. Arenan Ă€r fin och faciliteterna Ă€r bra och fansen hĂ€ngivna. Och vilka finalmatcher det har varit med all publik, bĂ„de hĂ€r och i VĂ€stervik. 

undefined
Leon Madsen klev in och sÀkrade segern i nÀst sista heatet och fick fira med hemmafansen.

Kör du i Dackarna nÀsta Är ocksÄ dÄ?

– Haha. Jag vill köra hĂ€r om jag kör i Sverige, men det Ă€r inte helt upp till mig. 

Oavsett hur det blir kan han titulera sig svensk mĂ€stare. 

PÄ frÄgan till Mikael Teurnberg hur han vÀrderar det hÀr guldet, sa han sÄ hÀr:

– Det Ă€r alltid svĂ„rt att jĂ€mföra, men kĂ€nslan just nu Ă€r att det hĂ€r guldet kĂ€nns Ă€nnu roligare Ă€n det 2021. DĂ„ var det mer vĂ€ntat. Nu var det jĂ€mnt hela vĂ€gen in. 

PoÀngen

Dackarnas poÀng: Rasmus Jensen 10, Brady Kurtz 10, Andzejs Lebedevs 9, Leon Madsen 9, Daniel Bewley 6, Filip Hjelmland 2, Ludvig Lindgren 0.

VÀsterviks poÀng: Fredrik Lindgren 13, Jacob Thorssell 12, Mikkel Michelsen 9, Bartosz Smektala 5, Anton Karlsson 4, Mads Hansen 1, Gleb Chugunov 0.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!