Skidstjärnan från Pelarne: "Bra i motvind"

Oscar Pettersson från Pelarne har alltid tyckt om att träna hårt. De senaste åren har han mer och mer ägnat sig åt längdskidåkning - och det har gått bra. I helgen var han bland de hundra bästa i det klassiska loppet Marcialonga, bara sekunder efter legendaren Petter Northug. Nästa mål? Vasaloppet.

Oscar Pettersson har ägnat sig mycket åt löpning, men just nu är det längdskidåkning som gäller.

Oscar Pettersson har ägnat sig mycket åt löpning, men just nu är det längdskidåkning som gäller.

Foto: Arkiv

Längdskidåkning2020-01-28 19:15

31-åringen deltog för tredje gången i Marcialonga i Italien. Första gången kom han på plats 160 och förra året var Oscar sjuk och hamnade på 220:e plats. I år gick det bättre: 

– Jag hade som mål att sluta topp hundra, berättar Oscar. 

Det lyckades han med också. Pelarnesonen slutade nämligen exakt på plats 100. 

– Det får jag vara nöjd med. 

Hur var det att åka?

– Det var ganska långsamt lopp i år. Sedan är det viktigt att vara stark i början och få bra positioner. För det är mycket uppför i början och sedan bara nerför. Det var ett bra lopp för mig ändå.

Oscar Pettersson fick tiden 3.21.17 på det 70 kilometer långa loppet. Drygt tjugo sekunder före, på plats 99, kom skidlegendaren Petter Northug. Han är känd som en av de största i vanlig längdskidåkning, men har nu sadlat om till att åka långlopp. Oscar Pettersson om Northug:

– Han gasade om oss i Val Di Fiemme, inne i stadion. Jag trodde först att det var en vanlig motionär som bara skulle köra halva loppet. Jag trodde att han spurtade för att gå i mål, men det var bara att han har sådan fart när han går om. Han är otroligt snabb. 

Hade du någon chans att slå Northug?

– Jag såg honom inte, men hade jag sett honom på målrakan hade jag kanske kunnat gasa på lite till. 

Oscar har alltid hållit på mycket med träning på olika sätt. Som ung spelade han ishockey och fotboll. Sedan har det blivit mycket löpning och annat. För fyra år sedan började han med skidåkningen. 

– Jag ramlade in på ett bananskal egentligen. För mig har det varit ett sätt att mäta prestation. Det blir så tydligt när man utvecklas. Nu har jag hållit på med det ett tag och tycker att det bara blir roligare och roligare, säger han och lägger till: 

– Att träna är lite av min livsstil. 

Oscar Pettersson är fortfarande kvar i Italien, där han är på träningsläger. På lördag ska han köra ett nytt lopp i Ski Classics, det vill säga långloppscupen i skidor. Det går mellan Toblach och Cortina.

– Nu är jag mest här och tränar riktigt hårt. Jag ser mest det loppet som ett extra träningspass. Det är ingen prioritet för min del. Men det ska bli roligt, säger Oscar. 

Lördagens lopp är 42 kilometer långt. 

– Jag tror det kan vara ett race som passar mig, även om jag nog egentligen gynnas mer av längre sträckor. Långt och grisigt före, då passar det mig. För då kommer lite mentala aspekter in och jag är bra i "motvind".

Sedan ska Oscar åka hem för att ladda inför Vasaloppet, som traditionsenligt är första söndagen i mars. Tillsammans med sitt Team XC STHLM ska Pelarnesonen träna hårt inför loppet i Dalarna. 

– Jag är medgrundare till teamet. Vi har flera riktigt duktiga åkare. Det är ett elitteam som jag ingår i där vi har några som varit topp femtio på Vasaloppet. Det är nästan det viktigaste när man tränar att göra det med andra som också är duktiga.

Hur gör du för att toppa formen?

– Det är många parametrar. Nu handlar det om att köra sig helt slut mängdmässigt fram till två veckor innan. Sedan börjar man toppa de sista veckorna genom att minska tiden, men behålla intensiteten på träningen. Annars gäller det att äta rätt och så.

Vad är målsättningen i Vasaloppet?

– Förra året slutade jag 143:a. Nu har jag tränat mer, så topp hundra känns inte omöjligt. 

Petter Northug kom 22 sekunder före Pelarnesonen Oscar Pettersson i klassiska långloppet Marcialonga.
Petter Northug kom 22 sekunder före Pelarnesonen Oscar Pettersson i klassiska långloppet Marcialonga.
Loppen i Ski Classics

29 november: Team prolog, 15 km i Italien

1 december: Prolog, 30 km i Italien

14 december: La Venosta, 45 km i Italien

11 januari: Kaiser Maximilian Lauf, 60 km i Österrike

18 januari: La Diagonela, 65 km i Schweiz

26 januari: Marcialonga, 70 km i Italien

1 februari: Toblach-Cortina, 42 km i Italien

9 februari: Jizerska Padesatka, 50 km i Tjeckien

1 mars: Vasaloppet, 90 km i Sverige

21 mars: Birkebeinerrennet, 54 km i Norge

28 mars: Reistadlöpet, 50 km i Norge

4 april: Ylläs-Levi, 70 km i Finland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!