Nu är goda råd dyra för Vimmerby

Nämen, det är lugnt. Vimmerby kommer klara det här. De kommer fixa nytt kontrakt och klara sig kvar i division tre. Så har min känsla varit hela tiden. Nu är jag förstås inte alls lika säker. Matchen mot Torstorp blir en rysare av format.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2019-09-17 14:15

Backar vi bandet bara drygt ett år så var tongångarna nästan idel positiva i Vimmerby IF. Både på dam- och herrsidan. Damerna imponerade under våren som nykomling i division ett och låg ett tag strax under toppen. Klubbens herrlag stod också för en mycket stark vår efter degraderingen från tvåan säsongen innan och ledde serien inför sommaruppehållet. 

Sedan hände något. 

Trenden för traktens bästa lag fortsatte på samma sätt. De har följts åt. Herrlaget tappade på hösten och plockade tio poäng på tio matcher. Poängsnittet med en poäng per match har sedan fortsatt den här säsongen. 

Damerna tog sex pinnar på tio matcher hösten 2018. Räknar vi in de matcherna med årets 20 kamper, hamnar vi på ett snitt på 0,53 poäng.  I helgen blev degraderingen ett faktum. Laget får nästa år lira i tvåan. 

Frågan är då om VIF-herrarna tar samma väg och ramlar ur?

Som tabelläget är just nu så är svaret ja. Laget är nästjumbo, där de tre sista lagen åker ur och där nian får kvala. Två matcher återstår. Väger vi dessutom in faktorer som formkurva och att Vimmerby får klara sig utan tre skickliga spelare som Ludwig Strömbom, Amel Komina och Niklas Gunnarsson (samtliga avstängda) så lyser varningssignalerna illrött.

Man behöver inte vara en Einstein för att inse betydelsen av helgens bortamöte mot Torstorp. Ett Torstorp som just nu är på säker mark, fyra pinnar före Vimmerby. Det mesta ställs på sin spets. Seger för VIF och hoppet lever i allra högsta grad, oavgjort, då når de gulsvarta som bäst en kvalplats, förlust...ja, då kan det vara över om antingen Tenhult eller Tranås vinner sina respektive matcher. Och när vi snackar Tenhult så är det scenariot det mest troliga, trots att de möter serietrean Mjölby. Tenhult var länge toksist. Nu vinner de i princip varenda match och har kravlat sig upp på kvalplatsen. 

Jag tror istället att lördagens motståndare kan bli Vimmerbys räddningsplanka. De har nämligen serievinnarna Tord borta i sista omgången och har marginellt bättre målskillnad än VIF i det här läget. Men min tes bygger förstås på att Vimmerby vinner mot Finspångsgänget på Atlaslunden IP och att det blir poäng mot tabelltvåan Smedby i serieepilogen. 

Min spåkula säger: Rutinerade duon Rickard Thuresson och Mohammad Jafr kliver fram som matchhjältar mot Torstorp. 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!