Svensk doldis slog stjärnan i skidpremiären

Leo Johansson imponerade i skidpremiären i Gällivare. 22-åringen vann 15-kilometersloppet – 7,6 sekunder före veteranen Dario Cologna. –Det är riktigt stort, säger Johansson.

Leo Johansson jagar Jens Burman som senare tvingades bryta.

Leo Johansson jagar Jens Burman som senare tvingades bryta.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Längdskidor2021-11-20 12:15

Leo Johansson, som tävlar för Falun Borlänge SK stod för en lysande premiär på 15 kilometer klassiskt och var först i mål på tiden 35.38.

– Det har känts riktigt bra några veckor. Jag var taggad och väldigt nervös. Man vet inte var man står, men det kändes väldigt bra, säger han.

En överraskande segrare för många. Så vem är han?

– Jag är en liten grabb som kommer från Skillingaryd utanför Jönköping i Småland. Jag bor i Falun, pluggar lite och tränar väldigt mycket med de som bor i Falun, säger Johansson.

TT: Hur bra kan du bli?

– Jag siktar på att bli en av de bästa i världen. Det är väl målet.

Det var bara 35-åriga schweizaren Dario Cologna, med bland annat fyra OS-guld på meritlistan, som kunde utmana Johansson. Men till slut fick även han ge sig.

Någon vidare koll på den unge talangen hade han dock inte.

– Jag visste inte, det är många åkare i Sverige. Han var stark och att vinna här är bra gjort. Det finns några bra skidåkare i Sverige. Han kan bli den nästa, säger Cologna.

Landslagschefen Anders Byström om bedriften:

– Jag är så glad för Leos skull. Han har varit så stark i flera år men inte lyckats ta nästa nivå. Nu är det nästa nivå. Nu får han äntligen bevisa sig. Så kul att han får slå Dario Cologna.

TT: Leo säger att han ska bli bäst i världen?

– Det tror jag. Vågar han säga det, då har han det.

TT: Han måste vara nära en världscupplats i Ruka?

– Ja, absolut, men det är en tävling i morgon också, kan inte föregå det. Eftersom det är både skate och klassiskt i Ruka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!