Brutalt uppvaknande, VH ‱ Usel start pĂ„ kvalserien!

VĂ€lkommen till kvalserien, Vimmerby Hockey. Det blev ett brutalt uppvaknande. Inte för att jag tror att PiteĂ„ Ă€r lĂ„ngt bĂ€ttre Ă€n alla andra motstĂ„ndare som VH mött och imponerat mot den hĂ€r sĂ€songen. Det hĂ€r var nĂ„got annat. 7–1 i baken var bĂ„de en spelmĂ€ssig och mental kollaps.

MÄl pÄ mÄl. PiteÄ krossade VH och vann med 7-1.

MÄl pÄ mÄl. PiteÄ krossade VH och vann med 7-1.

Foto: Andreas Elvstrand

Krönika2024-03-30 19:58
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Som Vimmerbys spelare, ledare, fans – och hela klubben sett fram mot det hĂ€r. 

Äntligen var det dags för kvalseriespel. För första gĂ„ngen nĂ„gonsin. 

SĂ„ blev det sĂ„ hĂ€r! 

VH sĂ„gs annars med goda möjligheter att fĂ„ med sig ett bra resultat frĂ„n den första omgĂ„ngen, mot ett PiteĂ„ rankat sist av bettingbolagen. Det Ă€r svĂ„rt att förstĂ„ efter den hĂ€r matchen. 

PiteĂ„ var klasser bĂ€ttre Ă€n Vimmerby. Man kan luras av puckinnehav och smĂ„nĂ€tt kombinationsspel hit och dit, men i det centrala, det som verkligen betyder nĂ„got, var det kort och gott klasskillnad. I tempo, i spelvĂ€ndningar och i effektivitet. 

Det blev en total nattsvart premiĂ€r för VH i ett vinterlikt och snöigt PiteĂ„. 

undefined
VH tackar för sig efter premiÀren. Det blev en nattsvart premiÀr.

Om det analyserats mycket pĂ„ vĂ€gen fram till den hĂ€r matchen, sĂ„ lĂ€r det inte bli mindre av den varan nu. För sĂ„ hĂ€r fĂ„r det inte se ut i fortsĂ€ttningen. DĂ„ kommer inte Vimmerby att ha en chans. 

Allt – precis allt – mĂ„ste helt enkelt bli bĂ€ttre. Allt frĂ„n mĂ„lvaktsspel, till försvarsspel, anfallsspel och powerplay. 

PĂ„ nĂ„got sĂ€tt fick man vibbar frĂ„n lagets prestationer mot Kristianstad tidigare den hĂ€r sĂ€songen. DĂ€r ett frejdigt VH pĂ„ nĂ„got mĂ€rkligt sĂ€tt gick i fĂ€llan varenda gĂ„ng och inte hade tillrĂ€ckligt backup defensivt nĂ€r laget Ă„kt pĂ„ blixtsnabba kontringar. 

undefined
Stöttning. Vimmerby Hockey hade stöd av nÄgra fÄ supporters, som rest ÀndÄ upp till PiteÄ för premiÀren.

***

Starten var annars ganska pigg av Vimmerby mot PiteĂ„. 

SĂ„ kom det jobbiga 1–0-mĂ„let i slutet av den första perioden, som pĂ„ nĂ„got sĂ€tt satte tonen för resten av matchen. Innan pausen kom ocksĂ„ 2–0, vilket dĂ€r och dĂ„ inte alls kĂ€ndes rĂ€ttvist sett till spelet. 

VĂ€rre skulle det bli. Mycket vĂ€rre. 

Blott tre minuter in i mittperioden blinkade hemska 4–0 i rött pĂ„ resultattavlan. 

BĂ„da PiteĂ„-mĂ„len i numerĂ€rt överlĂ€ge – för Vimmerby (!). 

Att slĂ€ppa in tvĂ„ puckar i powerplay Ă€r ytterst sĂ€llsynt, men det var precis vad som hĂ€nde. 

Det tĂ€ndes förvisso ett litet hopp nĂ€r Hugo Ollila petade in 4–1 frĂ„n nĂ€ra hĂ„ll efter ett vackert anfall. Men nĂ€, hoppet var bara ytterst temporĂ€rt. Det hĂ€r var PiteĂ„s match, rakt över. 

I sista perioden hĂ€ngde inte VH med i svĂ€ngarna lĂ„nga stunder, kanske beroende pĂ„ att de fĂ„tt sig en liten knĂ€ck mentalt. Jag vet inte. Eller annars berodde det pĂ„ att hemmalaget helt enkelt var sĂ„ mycket bĂ€ttre. 

NÄvÀl. Det hÀr var bara den första av totalt tio matcher i kvalserien.