Krönika: Därför talar allt för avancemang

Som väntat blev sportfredagen en riktig publikfest. 1677 åskådare i ishallen och 714 i idrottshallen. Tyvärr blev det smolk i glädjebägaren då båda de serieledande Vimmerbylagen förlorade.

Förlust dubbelt upp visserligen, men snacka om publikfester när Vimmerbylagen lirade.

Förlust dubbelt upp visserligen, men snacka om publikfester när Vimmerbylagen lirade.

Foto: Michael Nordin

Sport2020-01-27 19:20

I fredags skrev jag en krönika om att jag inte trodde att Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK skulle drabbas av publiktapp när deras hemmamatcher krockade mot bra motstånd. Så blev det inte heller. Verkligen inte. 

Det var nästan fullt hus på båda arenorna. Säsongens bästa publiksiffra noterades när VH tog emot Dalen i en så kallad enkronas-match. Samma sak när VIBK:s herrar hade seriefinal mot Kalmarlaget CL 98.

Återigen visade uppslutningen vilket stort intresse det finns för den lokala idrotten i trakten. 

Det stora åskådarmassan fick däremot inte gå hem glada och nöjda. Inget av Vimmerbylagen presterade på topp. Säkerligen muttrades det lite varstans efter förlusterna, men så får det vara. Det går inte att vinna jämt. Något som VH annars varit extremt bra på i fortsättningsserien – och VIBK mest hela säsongen. 

Väldigt mycket talar ändå som ni vet för att Horskys manskap vinner sin serie och får spela vidare i playoff och att Elmérs mannar blir ett av de två lag som tar klivet upp i division ett. Ett mål som klubben strävat efter i många, många år och som också varit nära att infrias ett antal gånger. Nu tror jag inte att laget faller på mållinjen. 

Varför? 

* Poängövervikten. VIBK har trots förlusten mot CL 98 skaffat sig en bra marginal till närmaste laget (Ingelstad) under strecket. Och det är inte bara att ta in sex pinnar i en handvändning med sju omgångar kvar. 

* Spelprogrammet. Kan helt enkelt inte vara bättre för Vimmerbys del. Faktum är att VIBK redan nu haft returmöten mot alla de fyra andra topplagen som aspirerar om de två första platserna, som innebär uppflyttning. Övriga kvartetten (CL 98, Ingelstad, Nybro och Gränna) har samtliga tre drabbningar kvar mot topplag. 

* Formen. Det finns ingenting, absolut ingenting, som talar för att VIBK helt plötsligt ska falla ihop som ett korthus och förlora matcher på löpande band. Icke. Laget har bara tappat poäng i tre av 15 kamper. 

* Spetsen. Har rejäl spets för den här nivån i form av inte minst förstakedjan med Green/Wall/Alfonsson (ettan, tvåan och åttan i seriens poängliga) – och målvaktsparet Strömsten/Karlsson. 

Och till sist har de självklart en fördel av seriens klart bästa hemmastöd. Även om det inte hjälpte i fredagens seriefinal, så kan det vara tungan på vågen när allt ska avgöras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!