Kling: "Det gick inte att sluta att le"

Speedwayförare är ett härdat släkte. Inte minst nu när säsongen skjutits på framtiden. "Klart att humöret sviktar när man inte får köra, men det var roligt att testa i helgen", säger Dackarnas Joel Kling.

Joel Kling har bytt ut sin maskinpark inför säsongen 2020. När den startar är det dock ingen som vet i dagsläget.

Joel Kling har bytt ut sin maskinpark inför säsongen 2020. När den startar är det dock ingen som vet i dagsläget.

Foto: Roelof Stroetinga

Speedway2020-03-31 16:00

Som i alla andra idrotter är speedwaysporten i allra högsta påverkad av allt som sker i omvärlden. För en tid sedan kom beskedet att elitseriepremiären flyttas fram, där första omgången högst preliminärt ska köras i början av juni.

– Vi får väl se hur det blir med den saken. Men det är klart man hoppas. Det händer så mycket ute i världen nu med Corona, så man vet inte, säger Joel Kling.

Så mycket speedwaykörning har det av förklarliga skäl inte blivit för Virserumssonen så här långt. Den tänkta träningspremiären i Polen slutade i noll körda meter.

– Det var lite jobbigt. Vi satt hundra mil i bilen och när vi bara hade två timmar kvar till banan, så fick vi beskedet att det var inställt. Vi fick inte köra. I vilket fall så fick jag med mig mina tre cyklar hem till Sverige, då de varit hos min mekaniker i Polen under vintern.

Men i helgen var det dags...

– I lördags var jag i Gislaved och i söndags i Vetlanda. Tyvärr blev det inte så mycket körning i Vetlanda, det var svinkallt och minusgrader. Däremot var det kanon i Gislaved. Vi var ett gäng som var där och testade, bland annat Jacob Thorssell.

Hur gick det?

– Jag hade glömt bort hur roligt det är med speedway. Det gick faktiskt inte att sluta att le. Jag hann "åka" av mig och det var riktigt kul. Sedan är det svårt att säga hur det gick, men det kändes väldigt bra. Förra året hade jag problem med cyklarna, vilket också påverkade mig mentalt till slut. Nu är känslan att jag har fått ordning på grejerna.

Joel Kling berättar vidare att mekanikern i Polen bytt ut i princip allt på hans tre cyklar under vintern.

– Jag var tvungen att göra något. Det var som att åka på traktorer förra året. Samtidigt har det kostat mig mycket pengar, och sen kom det här med Corona. Vi förare är beroende av att åka speedway för att få en inkomst, därför har jag tagit ett beslut baserat på ekonomin att inte ha kvar min mekaniker.

Hur löser du den biten nu då?

– Det känns faktiskt skönt att ha min bas på hemmaplan igen. Det är som att gå tillbaka till hur det var förr, tillbaka till ruta ett. Jag kommer att meka själv i verkstaden, sen kommer pappa (Jörgen) att hjälpa till på tävlingar när de kommer igång. 

Vad händer för dig den närmaste tiden?

– Tyvärr vet jag ingenting. Eftersom det inte blir några pengar in från speedwayen, så jobbar jag extra på annat håll. Jag måste ha en sysselsättning. Det går inte att vänta på att Elitserien ska dra igång – och vi vet inte när det blir. Det är bara att hoppas att det blir av.

Trots det osäkra läget, håller Joel igång fysiskt.

– Jag kör på egen hand, men visst har det känts lite avslaget nu på slutet. Jag kör min grundfys ändå och mycket crossåkning. Det är den roligaste träningen av allt.

Just nu vet han inte när nästa speedwayträning står på programmet.

– Nä, det gäller att åka sparsamt eftersom det kostar pengar, samtidigt som man måste vara redo när väl säsongen drar igång.

Kling kör för tre klubbar säsongen 2020: Dackarna i Elitserien, Team Småland i Allsvenskan och Fjelstedt i danska ligan.

– Det gick som det gick för mig i Polen förra året. Nu får jag chansen i Danmark istället och det känns bra, inte minst med tanke på resorna. Det blir smidigare på flera sätt. Nu vill jag bara att säsongen ska starta.

Dackarna är en av tre klubbar som Joel Kling kör för 2020.
Dackarna är en av tre klubbar som Joel Kling kör för 2020.
Dackarnas trupp 2020

Joel Kling, Luke Becker, Oliver Berntzon, Patryk Dudek, Frederik Jakobsen, Maciej Janowski, Theo Johansson, Jacob Thorssell, Avon van Dyck och Kevin Wölbert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!