Kling: "Det börjar klia i fingrarna"

Speedwaysäsongen är över sedan ganska länge och det dröjer ett tag till innan nästa drar igång. Vi tog ett snack med Dackarnas Joel Kling om bland annat den kommande säsongen och hur livet som speedwayförare ser ut på vintern.

Joel Kling ser fram emot en ny säsong

Joel Kling ser fram emot en ny säsong

Foto: Roelof Stroetinga

Speedway2020-01-27 20:30

Det är inga matcher, lagen tränar inte gemensamt och det går inte att köra speedway på vintern. Hur gör man då för att förbereda sig för nästa säsong? 

Så här säger Virserumssonen Joel Kling:

– Nu är det ju lugnt med att åka hoj och grejer. Då blir det att hålla flåset igång så man är redo för säsongsstarten. 

Hur mycket träning blir det?

– Ganska mycket. Det blir en del att springa för att träna kondition. Sedan spelar jag lite hockey och åker cross. 

Kör du någon isracing?

– Nja, det har jag gjort innan ibland, tidigare år, men den här vintern ser det ju ganska mörkt ut med is, säger Joel Kling. 

Han berättar att vintern även är en tid då man som speedwayförare förbereder sig på andra sätt, med sponsorer och utrustning. 

– Det är en del förberedelser med nya motorer och cykel och sånt. Sedan håller jag på med samarbetspartners och sådär. Det är alltid roligt att träffa nytt folk och se om man kan få in extra pengar, för det kostar ju en hel del med all utrustning. 

Har du något jobb vid sidan av?

– Ja, denna vintern har jag snickrat lite, mest för att ha någonting att göra om dagarna. Så man slipper gå hemma om dagarna nu när det inte är några speedwaymatcher. 

Dackarna förlorade som bekant SM-finalen mot Smederna. Nu har de ett nytt lag med Luke Becker och Kevin Wölbert som nyförvärv, medan Kacper Gomolski och Piotr Pawlicki har lämnat. 

– Jag tror det kommer bli bra. Laget verkar bli bra. Jag hade ett tufft 2019 där jag inte lyckades få det att stämma ordentligt. Jag hoppas kunna hitta tillbaka till mitt bästa jag i år, säger Joel Kling, som även ska köra i Danmark. 

– Det blir min första säsong i Danmark. Jag ska köra för Team Fjelsted (regerande mästaren, där även Dackarnas Frederik Jakobsen kör). Deras lagledare hörde av sig och jag tyckte det lät bra, så jag tackade ja. Det ska bli intressant att se hur det fungerar i en dansk klubb. Kul också att köra med Frederik, tycker Joel. 

Slutligen, hur mycket saknar du speedwayen?

– Det börjar klia i fingrarna. Det är lite därför jag åker en del cross. För att känna på det och hålla i ett styre, men samtidigt går det inte att jämföra med speedway. Speedwayen ligger varmt om hjärtat och är det roligaste jag vet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!