Petersson hjälte – HV71 straffade Frölunda

Knäskadad med Tre Kronor i lördags. Matchvinnare åt HV71 på tisdagen. André Petersson satte både kvitteringen och den avgörande straffen när HV71 slog Frölunda med 4–3. –Det hade varit jobbigt att sitta hemma med en ispåse på knät, säger han.

HV71:s André Petersson firar sin kvittering.

HV71:s André Petersson firar sin kvittering.

Foto: Adam Ihse/TT

Ishockey2023-02-14 21:42

HV71, som kämpar för att slippa kvalspel, fick en mardrömsstart mot Frölunda. Men till slut blev det poäng igen – för fjärde matchen i rad.

Matchvinnare blev André Petersson – trots en skada när Tre Kronor mötte Schweiz i lördags.

– Jag känner av både knät och foten. Men som tur var tog det lite på båda ställena, i stället för mycket på ett ställe. Jag fick bedömningen av landslagsläkaren att jag hade tur i oturen. Så det tackar vi för, säger han.

HV71 har den här säsongen haft en väldigt motig SHL-resa, som tills nyligen pekade spikrakt mot en av de båda kvalplatserna. Men de senaste veckorna har gett laget nytt hopp.

Efter tränarbytet – där klubbdirektören Johan Lindbom för två veckor sedan tog över i stället för sparkade tränarduon Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman – har HV71 nu tagit poäng i fyra raka matcher.

– Vi har bytt system helt och hållet och orkar mer. Vi har ett system där vi ger oss själva chansen att samla energi när vi har läge att göra det, i stället för att gå för fullt i varje byte, säger André Petersson.

– Det är fortfarande ett nytt system för alla och det finns saker att jobba på, men det är positivt, helt klart.

Lasch tillbaka

Det var dock Frölunda som inledde matchen klart bäst.

Ryan Lasch har haft problem med formen den här säsongen och åkte dessutom på en knäskada – mot just HV71 – för knappt en månad sedan.

Men med amerikanen tillbaka på isen fick Frölunda en drömstart på rivalmötet. En tidig HV-utvisning gav ett tidigt ledningsmål när Lasch passade fram till landsmannen Anthony Greco precis framför mål.

Greco höll sig dessutom framme igen ett par minuter senare, sedan Joni Ortio i HV-målet tvingats släppa en retur.

"Varje poäng viktig"

Tvåmålsledningen räckte dock inte till seger.

HV71 kom ut betydligt starkare efter lite pausvila och fick utdelning direkt i inledningen av mittperioden. Målskytt: Radan Lenc, som i höstas fick lämna just Frölunda.

Tio minuter senare gjorde Herman Hansson 2–2.

Nicklas Lasu ökade visserligen på till 3–2 för Frölunda lite senare. Men ett solonummer av André Petersson i slutperioden tvingade fram förlängning och straffar. Och gav två tunga HV-poäng.

– Jag tittar inte så mycket i tabellen. Men varje poäng är förstås jätteviktig för oss just nu, så vi krigar för varje poäng, säger André Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om