Från dansbandsveckan till kvalserien – möt doldisarna

De varken spelar själva eller tränar laget, men har ändå en superviktig roll i Vimmerby Hockey. Träffa materialarna och de "goa gubbarna" Patrik Karlsson och Arne Sundberg. "Man håller sig ung när man jobbar med de här grabbarna", säger Arne med ett skratt innan en av veckans träningar.

Arne Sundberg och Patrik Karlsson är VH:s egna "goa gubbar" som tar hand om både det ena och de andra kring laget som materialare.

Arne Sundberg och Patrik Karlsson är VH:s egna "goa gubbar" som tar hand om både det ena och de andra kring laget som materialare.

Foto: Jens Lidesjö

Ishockey2024-03-27 20:30

Om det inte är det ena, så är det förmodligen det andra. Att vara materialförvaltare är inte alltid det enklaste här i världen. Det gäller att vara händig, praktiskt lagd och en problemlösare. Men det kräver också en hel del annat som man helst ska vara bra på. 

Som...

– Ibland är man lite av en psykolog, säger Patrik med ett stort garv medan VH-spelarna förbereder sig inför en av veckans sista träningar inför den stekheta premiären i kvalserien, tillika Norrlandsäventyret i Piteå och Hudiksvall. 

Snacket och tugget med grabbarna hör liksom till. Det diskuteras om ditt och datt, om vardagsbestyr och allt möjligt. 

I dessa tider pratas det förstås om vad som komma skall: kvalserien! Och man kan anta att det är något speciellt i luften med tanke på just det. Men ändå...intrycket när Sporten är på plats i ishallens katakomber är att det är ungefär som vanligt. 

Även för materialarna. 

Som när vi ser Arne Sundberg i full färd med att fixa Pelle Ströms skenor. 

– Det är en hel del att styra med, men så är det jämt, säger han. 

undefined
Arne Sundberg hamnade i Vimmerby efter ett besök på dansbandsveckan i Malung.

Arne från Hallstavik halkade in i uppdraget och i Vimmerby Hockey lite som på ett bananskal. 

– Haha, ja...så var det. Jag träffade min sambo (Birgitta) på dansbandsveckan i Malung. Efter fyra års pendlande flyttade jag till slut ner till Vimmerby. Hon kände "Sassa" (Lennart Sand, legendarisk spelare och tränare i klubben) och på den vägen är det. Eftersom jag varit materialare i många år i Östhammar ville jag gärna göra något liknande här. Men att det skulle bli i A-laget kom oväntat. Jag trodde att det skulle handla om ett pojklag...

Det blev, minst sagt, ett hack uppåt för honom i seriepyramiden. Från division fyra till ettan. Någon större skillnad är det ändå inte för honom. Det är samma typ av jobb även om det skiljer så många divisioner. 

Nu har Arne varit en given och uppskattad byggsten kring Vimmerby Hockeys A-lag sedan 2016. Säsongen efter klev Patrik Karlsson också in i rollen som materialförvaltare från att tidigare kört bussen till matcherna, vilket han fortfarande gör ibland – och som han ska göra till Piteå och Hudiksvall i påskhelgen.

Ni lägger ner mycket tid på det här, år efter år. Vad är då det bästa och vad är tjusningen?

– Det är nog lagkänslan, tävlingsnerven och förstås tugget med killarna i laget. Sen är det såklart jäkligt kul med matcherna. Det är som examen, säger Patrik.

Arne Sundberg kikar upp från slipmaskinen med ett leende och tillägger: 

– Man håller sig ung när man umgås med de här killarna. 

Snart är det dags för en fyra dagar lång roadtripp norröver. Tidigt fredag morgon är det dags. Då rattas bussen från Vimmerby med destination Skellefteå, där Vimmerby Hockey har sin fasta punkt i matchen mot Piteå på lördag. Sen väntar Hudiksvall söndag och måndag. 

undefined
Patrik Karlsson ska dessutom agera busschaufför under VH:s norrlandsturné i påsk.

Att ni är borta så länge ställer väl andra krav på er som materialare, eller?

– Nja, jag vet inte riktigt. Inte så mycket ändå, men visst är det lite mer att tänka på. Inte minst hur vi gör med tvätten efter matcher och så. Förhoppningsvis kan vi använda tvättmaskinerna på hotellet, säger Patrik Karlsson. 

Att det är skillnad mellan spelare och spelare vad gäller materialbiten framgår med all tydlighet, men varken Arne eller Patrik vill avslöja några namn och vad det finns för egenheter. Däremot kan det av förklarliga skäl vara mer styr och fixande med målvakterna, då de har mer utrustning.

Båda ser fram emot att besöka de norrländska metropolerna Piteå och Hudiksvall. Det hör som ni säkert vet inte till vanligheterna att de åker så långt på bortamatcherna och att vara borta under så lång tid. Det är ändå inget som bekymrar Patrik och Arne.

– Det ska bli jättekul. Synd bara att det är påsk, men det är som det är. 

Känslan...hur kommer det att gå för er i kvalserien?

– Bra. Det är bara att fortsätta på samma sätt som vi spelat hela säsongen. Vi tror på det här, säger de båda omtyckta materialförvaltarna innan det är dags att börja jobba med vad det nu månde vara för bestyr just den här träningen. 

I vart fall, det är ingen risk att de är sysslolösa. Det finns alltid något att pyssla med och sätta tänderna i som materialare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om