Finlands krav: Porta Ryssland från ishockey-VM

Varken det schweiziska, lettiska eller finländska ishockeyförbudet vill se Ryssland eller Belarus i internationella turneringar. Nu kräver Finland att Ryssland stoppas från herrarnas VM i Tammerfors och Helsingfors i maj.

Finland mötte senast det ryska laget i OS-finalen, där Finland vann. Nu vill det finländska ishockeyförbundet vill porta Ryssland från VM i Helsingfors och Tammerfors.

Finland mötte senast det ryska laget i OS-finalen, där Finland vann. Nu vill det finländska ishockeyförbundet vill porta Ryssland från VM i Helsingfors och Tammerfors.

Foto: Christine Olsson/TT

Ishockey2022-02-28 08:52

Det finländska ishockeyförbundet fördömer Rysslands invasion av Ukraina och kräver att Belarus och Ryssland stängs av från allt internationellt ishockeyspel.

Det har man framfört till det internationella förbundet (IIHF).

"Vi förde aktiva diskussioner under helgen och hade ett möte med Luc Tardiff. Vi har meddelat att Finlands ishockeyförbund kräver att Ryssland och Belarus utesluts från internationell ishockey. Vi tänker heller inte spela matcher mot deras landslag", säger förbundsordföranden Harri Nummela i ett pressmeddelande enligt Yle.

Kravet inkluderar herrarnas VM som hålls i slutet av maj i Tammerfors och Helsingfors i Finland.

Både Schweiz och Lettland vill även att tjänstemän från Ryssland och Belarus fråntas sina positioner på IIHF.

Under måndagen ska det svenska ishockeyförbundet ha möten med de finländska och tjeckiska förbunden för att diskutera hur detta kan komma att påverka vårens Euro Hockey Tour-turneringar – i Tjeckien och i Sverige senare i vår.

Senare på måndagen har även IIHF-styrelsen ett extrainsatt möte för att diskutera frågan kring Ryssland.

Efter mötena kommer det svenska förbundet att gå ut med sin hållning i frågan, har ordföranden Anders Larsson meddelat till TT.

Finland mötte det ryska laget i herrarnas OS-final i Peking nyligen och blev olympiska mästare efter att ha vunnit med 2–1.

Damernas VM avgörs i Danmark i augusti-september. Där är Ryssland ett av lagen. Sverige spelar i B-divisionen, den turneringen avgörs i Frankrike i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!