Fem spaningar från VH:s viktiga seger

Vi kan summera Vimmerbys hemmamöte mot Mörrum i Allettan. Här är fem olika punkter att lyfta fram från matchen.

Foto: Arkiv

Ishockey2021-01-31 19:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Trendbrottet. Vimmerby har haft förtvivlat svårt att omvandla chanser till nätrassel i Allettan. Det där vet ni. Med målfabrikationen 2–1–2–2–2–2–2 i tidigare matcher, så var det såklart efterlängtat att det blev fler gjorda mål mot Mörrum. Nu behöver inte det bli en påminnelse eller belastning längre, om det nu har varit det. "Skönt att få utdelning", tyckte både Jonas Nyman och Todd Winder när vi pratade med dem efteråt.

2) Nyman/Winder. På tal om just de här två speedkulorna. Var för sig gjorde de förmodligen sina bästa insatser i VH-tröjan. Duon var oerhört pigga och alerta i offensiv zon och inblandade i massor av farligheter. Winder stod för tre poäng, varav ett mål. Nyman för en fullträff, men framför allt var han het i spelet.

3) Mörrums powerplay. Blekingegänget har enligt statistiken haft 30 numerära överlägen i Allettan. Facit: ett mål. Det innebär en utdelning i mål på 3,33 procent. Det är riktigt svagt, förstås. Mot Vimmerby fick de ett par såna lägen och återigen visade de hur trubbiga de är i den spelformen, trots en sån skicklig spelare som Marcus Paulsson. Och det här är ingen tillfällig svacka heller. Ånej. Mörrum var sämst även i grundserien, trots att de blev fyra. Då hade de en utdelning på 14,29 procent.

4) Vimmerbys förvarsspel. I fyra av fem hemmamatcher i Allettan har VH bara släppt in ett enda mål i sin hemmaborg. Det kunde ha varit full pott, alltså fem av fem, om det nu inte blivit tre bakåt sista 1.30 i matchen mot HC Dalen. Men summa kardemumma: Vimmerby imponerar verkligen i det defensiva spelet. Och det gäller inte bara målvaktsinsatserna av Tomas Rydén och lagets backar, utan det beror i lika hög grad på de offensiva spelarnas uppoffrande backchecking. Här slår Phil Horskys inarbetade struktur igenom med full kraft. 

5) Coronaläget. Det har varit en tråkig följetong under lång tid, både ur ett samhällsperspektiv och ur sportslig synvinkel. I söndags ställdes en ny match in på grund av coronasmitta i truppen. Den här gången var det Karlskrona som drabbades och fick därmed dra sig ur bortamötet mot Huddinge. För några dagar sedan var det Mariestad som inte kom till spel och de tvingas nu spela flera matcher vid senare tillfälle. Vi vet hur covid-19 påverkade grundserien med mängder av inställda matcher. Vi får verkligen hoppas att det inte blir så igen.