Experten ser maktskifte: "Jäkligt häftigt"

Örebro och Rögle har aldrig tidigare spelat SM-semifinal – Växjö gjorde SHL-debut för bara tio år sedan. Är det ett maktskifte vi ser i svensk ishockey? –Ja, och det är jäkligt häftigt. Jag tycker att det är en sund utveckling, säger förre landslagsmålvakten Petter Rönnqvist, expertkommentator på C More.

Rögle och Adam Edström flyger vidare mot högre höjder i SM-slutspelet. Arkivbild.

Rögle och Adam Edström flyger vidare mot högre höjder i SM-slutspelet. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ishockey2021-04-21 14:24

När Örebro kliver in på isen för den första SM-semifinalen borta mot Växjö i morgon kväll blir det Närkeklubbens största match i historien.

Samma på fredag kväll när Rögle tar emot Skellefteå. Ängelholmsklubben har heller aldrig varit så här högt upp.

Rögle, serietvåan, detroniserade regerande mästarlaget och maktfaktorn Frölunda och vann i fyra raka matcher i kvartsfinal med sammanlagt 20–3.

Samtidigt gjorde Örebro, sexa i grundserien, ungefär samma sak och mosade klassiska Leksand; fyra raka och totalt 17–4.

Kanske gjorde de så med Växjö som förebild. Smålandslaget gick upp i SHL för bara tio år sedan – kvalade våren 2011 mot både Örebro och Rögle – och har redan tagit två SM-guld.

Örebro tog steget upp 2013, Rögle gjorde comeback i SHL 2015.

"Går inte slappna av"

Hockeykartan har ritats om de senaste åren – nu verkar maktskiftet vara här. Samtidigt som Örebro och Rögle bryter ny mark åkte femfaldiga mästarlaget HV71 ur SHL efter kvalspel mot Brynäs, 13 SM-guld i historien.

Petter Rönnqvist gillar det nya.

– Jag tycker man ser en sund utveckling där klubbar kan växa, utvecklas och bli en utmanare om man gör saker rätt. Det ger hopp, det är bara att titta tio år tillbaka och se var de här klubbarna låg då. Det går inte att slappna av bara för att man är de här stora elefanterna, säger han.

Han jämför med utvecklingen i resten av samhället.

– Det gäller att hänga med och vara på tårna, det är så det är i företagsvärlden också. Där finns jättemånga exempel. Ta Coop som ägde hela Sverige på 1970-talet och Kodak som var störst i världen, det kan gå snabbt.

"Finns en historia"

Supportrar till de stora, klassiska lagen brukar rynka på näsan åt uppstickarna och kalla dem "plastlag".

– Jag vet inte om man kan kalla Rögle, som var i högsta serien på 60-talet, för det. Någonstans finns det ju en historia, även hos Växjö (Öster var i högsta serien i början av 60-talet) och Örebro (Örebro IK på 70-talet). Det finns ju en historia med spel i lägre divisioner och eldsjälar och så, säger han.

TT: Finns det någon gemensam nämnare mellan Örebro och Rögle?

– Båda klubbarna har insett att det behövs en bra ungdomsorganisation när man satsar långsiktigt. Sedan behöver man en stark ekonomi, titta bara på (Mikael) Fahlander som kom in och hjälpte till i Örebro och Rögle har också investerare, säger Rönnqvist.

Han lyfter också fram bröderna Abbott i Rögle, Cam (tränaren) och Chris (sportchef) och tränaren Niklas Eriksson i Örebro.

– Det är ett enormt arbete som ligger bakom Rögles framgångar, men pricken över i är när Cam och Chris tillträder. Likadant med Örebro att sista lyftet är Niklas Erikssons intåg.

TT: Hur ser du på chansen att Örebro eller Rögle blir mästare?

– Ser man krasst på det så har ju båda 25 procents chans. Det blir häftiga semifinaler och det finns stora chanser. Ser man till säsongen så ger jag kanske Rögle en lite större chans, säger Rönnqvist.

Petter Rönnqvist. Arkivbild.
Petter Rönnqvist. Arkivbild.
Fakta: Från kval till semifinal

2013

Örebro HK tar steget upp i högsta serien för första gången. Föregångaren Örebro IK var uppe på 1970-talet.

2015

Örebro går till slutspel för första gången men förlorar mot Växjö i kvartsfinal.

Rögle tar klivet upp när SHL utökas från 12 till 14 lag. Det är femte gången Skånelaget tar steget upp i högsta serien, men tidigare gånger har klubben förr eller senare, oftast förr, åkt ur igen.

2017

Rögle börjar ännu en säsong dåligt, går skilda vägar med tränaren Anders Eldebrink och plockar in Cam Abbott. I ungefär samma veva meddelas att Chris Abbott ska tillträda som sportchef under våren 2018.

2018

I december månad sparkar Örebro tränaren Niklas Sundblad på grund av dåliga resultat. Niklas Eriksson kliver upp från rollen som assisterande och tar över.

2019

Rögle går till slutspel för första gången sedan 1994, men åker ut direkt i åttondelen.

2021

Rögle gör sin mest framgångsrika säsong i historien, slutar tvåa i grundserien, vinner sin första slutspelsmatch genom tiderna och slår ut regerande mästarlaget Frölunda i fyra raka.

Örebro vinner i fyra raka över Leksand och når för första gången semifinal i SM-slutspelet.


Fakta: Så spelas semifinalerna

Till skillnad mot kvartsfinalspelet, där bäst av sju matcher gällde, avgörs semifinalserierna i bäst av fem.

Växjö (1)–Örebro (6).

Säsongens möten: 2–2 i matcher; 3–4 e förl (b), 3–2 e förl (h), 2–6 (b), 6–2 (h).

Matchdatum: 22 och 23/4 (i Växjö), 25 och ev 27/4 (Örebro), ev 29/4 (Växjö).

Rögle (2)–Skellefteå (4).

Säsongens möten: 3–1 till Rögle; 5–4 (b), 5–2 (h), 0–2 (b), 4–2 (h).

Matchdatum: 23 och 24/4 (Ängelholm), 26 och ev 27/4 (Skellefteå), ev 29/4 (Ängelholm).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!