Tårar och tomhet efter svenska finalförlusten

I två veckor har handbolls-VM varit en blågul fest. Men partyt slutade i tårar och tomhet. –Man går från sista matchen som en förlorare, det är aldrig en bra känsla, säger Jim Gottfridsson till TV6.

Jim Gottfridsson kände sig tom efter finalförlusten.

Jim Gottfridsson kände sig tom efter finalförlusten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2021-01-31 19:40

Den 28-årige spelmotorn och hjärtat i det svenska anfallsspelet har varit en av de stora anledningarna till att Sverige gått obesegrat fram till VM-finalen.

Jim Gottfridsson har stått i ett liknande läge förut. I Zagreb för tre år sedan spelade han EM-final mot Spanien – men då förbyttes svensk halvtidsledning till förlust och silver.

Mot Danmark i Kairo fick "Gotte" en ny möjlighet att förverkliga drömmen som han har burit på så länge – att vinna ett mästerskapsguld med Sverige.

"Hade dem på kroken"

Men det gick inte den här gången heller. Sverige var med fram till 20–20 en bit in i andra halvlek, men mot slutet var danskarna vassast och vann med 26–24.

– Det kändes faktiskt som att vi hade dem lite på kroken. Men i andra halvlek, vi kommer inte riktigt upp i kontringsfasen och går ner i deras tempo. Och Niklas (Landin) i målet gör fantastiskt många räddningar, säger Gottfridsson till TV6.

– Jag är tom.

För fyra veckor sedan samlades det svenska landslaget i Eskilstuna och förberedelserna förstördes till stor del av coronasmitta i truppen. En vecka i karantän var ingen optimal VM-uppladdning, men väl i Egypten har det svenska handbollslandslaget gång på gång överträffat förväntningarna.

Utom i VM-finalen. Där kändes det som att Sverige inte riktigt nådde sin maximala kapacitet och det gjorde nog förlusten extra tung för Gottfridsson, som hade tårar i ögonen när han intervjuades i TV6 kort efter matchen.

– Det är klart att Danmark är världens bästa lag, det är bara att gratulera. Men det kändes verkligen som att vi hade chansen att vinna i dag, säger den svenske Flensburgstjärnan som togs ut som mittnia i VM:s allstar-lag.

I det fina gänget hamnade även Hampus Wanne, klubbkompisen från Flensburg.

– Just nu är man förkrossad, så klart. Det hade varit det största i min karriär om vi hade vunnit, säger Wanne till TV6.

Även han pekade ut Niklas Landin som finalens store spelare.

– Skillnaden är den danske målvakten, Landin. Han tar för många bollar när vi är helt fria.

Precis som Gottfridsson ansåg Wanne att laget inte tog chansen.

– Vi spelade bra och kommer till jättebra lägen ofta, men vi bränner för många när vi är helt fria. Skulle vi ha samma utdelning på dem som i tidigare matcher, tror jag det hade varit en annan vinnare.

– Men så här är det. Nu för tiden är det oftast målvakterna som avgör, säger Wanne.

OS-kval nästa

Medaljen var Sveriges första i ett VM sedan silvret 2001, men det var svårt att glädja sig åt direkt efteråt.

– Man går från sista matchen som en förlorare, det är aldrig en bra känsla. Med lite perspektiv kanske det blir bättre, säger Gottfridsson.

– Jag är väldigt optimistisk inför framtiden. Det är en trevlig grupp killar som har många år kvar, men just nu känns det inget bra. Jag får smälta det här, säger Wanne.

Sent på söndagskvällen väntade ett flyg från Kairo till Frankfurt innan landslagsspelarna skingras till sina proffsklubbar.

I mars samlas laget i Tyskland igen för att spela OS-kval i Berlin. Går det bra där får Sverige spela ett nytt mästerskap redan om ett halvår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!