Doldisen tog chansen i ny VM-seger: "Supernöjd"

När Sverige tog sjätte raka segern i VM klev en bänkspelare fram. Daniel Pettersson fick chansen från start som högersexa och satte åtta av åtta skott. –Jag är supernöjd och det var otroligt roligt, säger "DP".

Daniel Pettersson sköt åtta mot Portugal.

Daniel Pettersson sköt åtta mot Portugal.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-01-22 23:24

30-årige Pettersson är till vardags proffs i tyska toppklubben Magdeburg och har i landslaget varit med i samtliga mästerskap från EM 2020 och framåt, men han är ändå en av Blågults doldisar. Oftast får han börja matcherna på bänken, eftersom Niclas Ekberg brukar starta på högerkanten, och sällan är det Pettersson som skapar de största rubrikerna.

Men i 32–30-segern mot Portugal, där det svenska spelet länge var sisådär, var det Daniel Petterssons tur att glänsa.

– Det kändes verkligen som att det lossnade. Jag kom bra in i matchen, stod bra bakåt och fick många lägen och fick hjälpa mitt lag till seger. Så jag är otroligt nöjd, säger han.

Matchens lirare

Pettersson utsågs till matchens lirare och bland lagkamraterna var också glädjen stor över att den ödmjuke Eskilstunasonen fick stå i rampljuset för en gångs skull.

– Jo, jag hörde lite grann efter matchen och det var många ryggklappningar och att man har gjort en fin match.

Även landslagets andra spelare som har fostrats och växt upp i "Smestan", Eric Johansson, hade en lyckad kväll i Scandinavium. 22-åringen sköt sju mål, så Eskilstunaduon bidrog tillsammans med nästan hälften av Sveriges fullträffar.

– Man märker verkligen att han fortsätter ta för sig och kommer in i det mer och mer. Han är en fantastisk skytt, säger Pettersson om Johansson.

Danmark eller Egypten

Sverige var kvartsfinalklart redan inför matchen och kunde lufta hela truppen. De tänkbara motståndarna i VM-kvarten – Danmark och Egypten – får i stället göra upp om gruppsegern i Malmö först på måndagskvällen.

Vinnaren av gruppen får möta Ungern, tvåan får möta Sverige – på papperet kanske det enklaste respektive tuffaste tänkbara motståndet av de kvarvarande lagen. Så man kan ana att Danmark och Egypten kommer göra allt för att slippa möta Sverige i Tele2 arena på onsdag.

– Det är så lottningen ser ut och det kommer vara en tuff match nere i Malmö i morgon, även om jag inte vet hur tankarna går i deras huvuden. Men vi har gjort vårt och är förberedda, sen får vi se hur resultatet blir i morgon, säger Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!