VM-arbetarnas mardröm – "Inte värdigt en människa"

Tryckande hetta, brist på vatten och ingen tillgång till toalett och dusch. Byggnads ordförande Johan Lindholm har sett på plats hur migrantarbetarna lider inför fotbolls-VM i Qatar. –Det är inte värdigt en människa, säger han.

Byggnadsarbetare vid fotbollsarenan i Lusail, 15 kilometer norr om huvudstaden Doha, i Qatar. Arkivbild.

Byggnadsarbetare vid fotbollsarenan i Lusail, 15 kilometer norr om huvudstaden Doha, i Qatar. Arkivbild.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Fotboll2021-11-22 05:00

I dag träffar Johan Lindholm Svenska fotbollförbundet och bland annat generalsekreterare Håkan Sjöstrand för en uppdatering kring läget i Qatar med ett år kvar till turneringen.

Få – om ens någon i Sverige – har den inblick som Johan Lindholm har kring arbetsförhållandena i samband med byggandet av bland annat VM-arenorna, något som kostat flera tusen gästarbetare livet.

Sedan Qatar tilldelades VM har han gjort ett flertal resor till landet, senast november 2019, för att inspektera förhållanden, försöka påverka arrangörer och framför allt – bistå gästarbetare.

Det han sett och upplevt har satt djupa spår.

– Jag kan säga att tårar har runnit från mina kinder många gånger. När man kommit in i en barack och de här arbetarna får berätta sina historier, hur man inte på flera år haft någon kontakt med sin familjer i hemlandet. Hur de själva får samla ihop pengar till kistor när kollegor avlidit för att kropparna ska kunna skickas till hemländerna.

TT: Hur vill du beskriva arbetssituationen ?

– Boendet är under all kritik. Man bor som packade sillar, ingen tillgång till toalett eller duschar. Det finns enstaka slangvarianter och det är inte värdigt en människa. Sedan har du hettan, de får inte i sig den mängd vatten de behöver vilket ger konsekvenser som hjärtstopp eller hjärtinfarkter.

Extremt långa dagar

Arbetet ska utföras sex dagar i veckan, elva–tolv timmar om dagen, en ohållbar situation som ingen i västvärlden skulle ställa upp på, påpekar Johan Lindholm.

Den dödssiffra som angivits är drygt 6 000 sedan Qatar beviljades fotbolls-VM.

– Jag tror att det är betydligt värre, säger Johan Lindholm.

Lindholms avsikt är att göra fler besök i Qatar för att försöka påverka, situationen har dock förändrats i takt med att VM-kvalen nu färdigspelats och det är klart vilka landslag som får åka till mästerskapet där regimen och arrangörerna vill tysta kritiker.

– Det är en jättedebatt i gång och i Qatar känner man nu det här trycket. Men i stället för att göra på rätt sätt och leva upp till mänskliga rättigheter så går de på enskilda. Vi får återkommande signaler om att man är för rädd för att berätta.

Gå under radarn

En inspektionsresa är planerad till januari men situationen har gjort att datum inte är färdigställda. Johan Lindholm öppnar för att det kanske kommer att krävas andra åtgärder.

– Frågan är om man inte behöver gå under radarn för att det ska vara möjligt. Tanken är att använda de muskler man har i form av fotbollsförbund för att få Qatar och framför allt Fifa att fatta. När slutsignalen gått för VM kommer inte ögonen vara på Qatar, det är nu det finns en möjlighet att göra skillnad.

TT: Frågan om bojkott har återigen lyfts?

– En bojkott kommer inte hjälpa de här gästarbetarna. Vi kommer inte att lämna dem i sticket men initialt skulle man aldrig lagt den här typen av arrangemang i sådana här länder, punkt slut.

– Den som behöver få en riktig spark är Fifa, som måste använda sina muskler, säger Johan Lindholm.

TT: När väl VM drar i gång, hur kommer det att vara att följa med tanke på det du upplevt?

– Jag älskar fotboll men vetskapen att man till exempel lagt ned tid och kraft på luftkonditionering för spelare och åskådare i stället för att säkerställa situationen för byggnadsarbetare känns inte fräsch. Det här är något som kommer följa med mig hela livet.

Johan Lindholm, ordförande för Byggnads. Arkivbild.
Johan Lindholm, ordförande för Byggnads. Arkivbild.
Bakgrund: Fotbolls-VM i Qatar

Sedan fotbollens världsorganisation Fifa 2010 klubbade igenom valet av Qatar som VM-värd och den extrema värmen i landet tvingat fram en flytt av mästerskapet till vinterhalvåret, har allt annat än fotboll stått i fokus.

Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnesty Internationals larm om gästarbetare som dör under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande.

I takt med att mästerskapet närmar sig har de kritiska rösterna blivit fler, och allt mer högljudda. Under VM-kvalet har stjärnor som norske anfallaren Erling Braut Haaland och svenska damlandslagets Magdalena Eriksson protesterat mot VM-arrangören och en bojkott av VM har diskuterats på flera håll.

Människorättsorganisationen Amnesty International har i flera år följt och kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där många migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

The Guardian rapporterade i februari att 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM för tio år sedan. Totalt befinner sig omkring två miljoner migrantarbetare i landet.

Qatar investerar bland annat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!