VM-ambassadören: Homosex går emot sunt förnuft

"Homosexualitet strider mot människans natur". Den anser den egyptiske landslagsikonen Mohamed Aboutrika, som både är VM-ambassadör samt expert hos VM-partnern BeIn Sport. –Fenomenet är inte kompatibelt med islam, och går emot sunt förnuft, säger han.

Mohamed Aboutrika firar ett mål för sitt tidigare klubblag Al-Ahly. Arkivbild.

Mohamed Aboutrika firar ett mål för sitt tidigare klubblag Al-Ahly. Arkivbild.

Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

Fotboll2021-12-01 11:12

Det är Premier Leagues hbtq-kampanj "Rainbow Laces", där spelare och ledare bär regnbågsfärgade skosnören, som upprört Mohamed Aboutrika.

Den egyptiske 43-åringen tog till orda när han satt som expert i BeIn Sports studio.

– Det här fenomenet (homosexualitet) strider inte bara mot islams natur, det strider mot människans natur, säger han.

Landslagsikon och VM-ambassadör

Aboutrika gjorde 38 mål på 100 landskamper för Egypten under sin aktiva karriär. Han var bland annat med och spelade hem två titlar i Afrikanska mästerskapen (2006, 2008).

Numera är han expert i kanalen BeIn Sport, som har sändningsrättigheterna för VM i Qatar i Mellanöstern och norra Afrika.

Dessutom är han ambassadör för VM-kommittén som ansvarar för infrastrukturen under och efter mästerskapet.

I det uppmärksammade utspelet uttryckte han att framförallt muslimer bör stå upp mot homosexualitet.

– Vår roll är att stå upp mot fenomenet homosexualitet för att det är en farlig ideologi, och det håller på att bli otäckt, och människor skäms inte för det längre, säger han.

– De säger att homosexualitet är en mänsklig rättighet, men det är det inte. I själva verket går det mot mänskligheten.

Profilerna är oroliga

Homosexualitet är olagligt i VM-värdlandet Qatar och kan leda till flera års fängelse. Det har fått profiler som landslagsbacken Magdalena Eriksson och tidigare anfallsstjärnan Lotta Schelin att reagera.

– Jag måste säga att det inte känns aktuellt att åka dit. Jag får en klump i magen när jag tänker på det, sade Schelin, som numera är expert på TV4, till Expressen.

Även australiern Josh Cavallo, som blev den förste manlige fotbollsspelaren att komma ut som homosexuell på över 30 år, har uttryckt sin rädsla för att åka till landet.

– Jag skulle inte vilja åka till Qatar på grund av det, sade han.

Den qatariske VM-chefen Nasser al-Khater har däremot hävdat att det inte finns fog för oron.

– Alla är välkomna. Att visa tillgivenhet i offentligheten ses ogillande på, och det gäller för alla människor. Qatar är ett försynt land. Det är allt man behöver respektera. Förutom det är alla fria att leva sina liv, sade han till CNN i tisdags.

Fakta: Kritiken mot Qatar

Valet av Qatar som VM-arrangör 2022 har kritiserats hårt. Här är tre av de mest uppmärksammade frågorna:

+ Migrantarbetarna

Tusentals migrantarbetare hjälper landet att rusta inför mästerskapet. Enligt rapporter från bland annat människorättsorganisationen Amnesty lever gästarbetarna under slavliknande förhållanden. I februari rapporterade The Guaradian att 6 500 migrantarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades VM för drygt tio år sedan.

Byggnads ordförande Johan Lindholm har besökt landet flera gånger och beskriver situationen så här:

"Man bor som packade sillar, ingen tillgång till toalett eller duschar. Det finns enstaka slangvarianter och det är inte värdigt en människa. Sedan har du hettan, de får inte i sig den mängd vatten de behöver vilket ger konsekvenser som hjärtstopp eller hjärtinfarkter".

+ Pressfriheten

Frågan om pressfrihet blev högaktuell efter att två norska NRK-journalister greps och frihetsberövades i närmare 30 timmar under en reportageresa i Qatar nyligen. De var där för att rapportera inför fotbolls-VM.

De gripna journalisterna fråntogs sina mobiltelefoner, datorer och kameror och fick resa hem utan dem.

Efter händelsen har det Danska Journalistförbundet avrått danska journalister från att åka och bevaka mästerskapet.

+ Kriminalisering av homosexualitet

Homosexualitet är olagligt i Qatar och kan leda till flera års fängelse.

Men företrädare för VM har försökt tona ner problematiken. Både Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa), och den qatariske VM-chefen Nasser Al Khater har hävdat att alla är välkomna.

"För mig personligen handlar det om att det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar, och därför skulle jag inte välja att åka på semester dit, eftersom jag är homosexuell. Det är ganska enkelt för mig, och det kommer inte ändras oavsett vad han (Infantino) säger", sade den svenska landslagsbacken Magdalena Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!