"Vill att fotbollen ska reflektera samhället"

Ett lagfoto från Arsenal har väckt en diskussion om brist på mångfald inom damfotbollen. Landslagsstjärnan Magdalena Eriksson välkomnar debatten. –Vi vill ju att vår fotboll ska reflektera samhället, säger hon.

Magdalena Eriksson på landslagssamlingen i Göteborg. Arkivbild.

Magdalena Eriksson på landslagssamlingen i Göteborg. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-10-24 16:02

På bilden syns 27 spelare – men inte en enda av dem med en icke vit bakgrund.

Arsenaldamernas lagfoto inför säsongen har fått hård kritik och jämförts med att Londonklubbens herrlag visar upp en helt annan mångfald.

"Vi medger att vår nuvarande damtrupp inte återspeglar mångfalden som finns inom klubben och i områdena som vi representerar", skriver Arsenal i en kommentar till The Athletic, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Svenska landslagsbacken Magdalena Eriksson vill inte kritisera Arsenal, men konstaterar att det är en fråga som damfotbollen behöver jobba med.

– Jag vill inte uttala mig om Arsenal specifikt, men mer generellt tycker jag att det är bra att frågan lyfts och att problemet lyfts, för det är ett problem. Vi vill ju att vår fotboll ska reflektera samhället, säger hon.

"Börjar i hemmet"

I landslaget, som just nu är samlat för Nations League-matcherna mot Schweiz och Italien, har tidigare bland andra Zecira Musovic och Kosovare Asllani lyft bristen på mångfald i truppen.

– Allt hänger ihop, vi behöver fler förebilder i samhället som visar att det funkar. Det är någonstans en diskussion som börjar i hemmet, där mina föräldrar kanske inte hade kunskapen till att en tjej kan lyckas med sin fotboll, sade Musovic till bland andra TT inför VM i somras.

– Det är en komplex fråga som börjar redan i hemmet, men bara för att den är komplex betyder det inte att vi inte kan lösa den.

"Skapar drömmar"

Magdalena Eriksson är inne på samma spår. Därför välkomnar hon diskussionen som Arsenals lagfoto fört med sig.

– Vi kan bara blicka inåt mot vårt landslag och tänka där också att det finns saker som vi kan göra för att få med hela samhället in i fotbollen.

Inte minst är det viktigt, fortsätter hon, att det även inom damfotbollen finns förebilder som speglar hur samhället ser ut.

– Förebilder är otroligt viktigt, det inspirerar och det skapar drömmar. Det är det vi ser och känner att vi gör just nu i damlandslaget. Man märker att det är många småtjejer som får nya drömmar av att se oss, vad vi kan uppnå och ser vilka liv vi faktiskt kan leva nu, att vi är heltidsproffs och kan leva på fotboll, säger hon.

– Det inspirerar väldigt många och det är jätteviktigt att alla då kan känna sig inkluderade i den drömmen.

Magdalena Eriksson med unga autografjägare efter tisdagens träning i Göteborg.
Magdalena Eriksson med unga autografjägare efter tisdagens träning i Göteborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om