VIF körde över Jönköpings-laget: "Bara att ge beröm"

Utskåpning, slakt, pulverisering. Kalla det vad ni vill. Vimmerby IF körde över kommande seriekonkurrenten Jönköpings BK och vann med imponerande 11–1. "Nu spelar vi som vi har tränat", säger en nöjd Fredrik Falkevall, huvudtränare i VIF.

Hattrickskytten Selatin Shaljani firar tillsammans med Oskar Stejdahl efter att Stejdahl skjutit in ett av många VIF-mål.

Hattrickskytten Selatin Shaljani firar tillsammans med Oskar Stejdahl efter att Stejdahl skjutit in ett av många VIF-mål.

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-03-02 17:31

Nog att VIF verkade ha något bra på gång. Men så här bra? Det var svårt att tänka sig inför matchen mellan division 3-lagen. 

VIF kom ut oerhört aggressivt i presspelet och fick enorm utdelning på grund av det. I paus stod det 6–1 till gulsvart i matchen som till sist slutade 11–1. 

Det var såklart en belåten VIF-tränare i form av Fredrik Falkevall som Sporten pratade med efter slutsignalen: 

– Det är jättesvårt att bedöma hur bra Jönköping är, men jag tyckte vi var väldigt bra. Nu spelar vi som vi har tränat och pratat om. Det var en hård press och laget höll ihop över hela banan. På varenda position gör vi en jättebra match. 

Det aggressiva försvarsspelet med hög press är just något som VIF lagt extra stort fokus på under försäsongen. 

– Vi har jobbat för att vi ska kunna spela med en hög press. Sen är det rent taktiskt så att man kanske inte vill göra det i precis varenda match eller i hela 90 minuter. Men det var något vi ville träna på i den här matchen. Jag tror vi mår bra av det försvarsspelet, vi har sådana spelare som klarar av det. Mittfält och forwards gör ett fantastiskt jobb. 

undefined
Vimmerby IF fick jubla elva gånger om mot Jönköpings BK.

Med bollen såg det såklart också positivt ut för VIF, både i uppbyggnadsfasen och i sista tredjedelen. Och konstigt vore väl annars i en match med elva mål framåt.

Frågan är vad som finns att förbättra?

– Kan vi hålla den här nivån kommer det givetvis gå bra för oss framöver, det var ju rejäl islossning. Vi har jobbat just med bitarna kring hur vi ska spela in i straffområdet. Hade vi gjort exakt som vi pratat om gällande den delen hade vi kanske gjort ett par mål till. Men vad fasen, elva mål... Det är bara att ge beröm, konstaterar Falkevall.

Ska vi hitta något orosmoln för VIF finns det lite skadeproblematik i laget. Pontus Kägu Bragsjö klev av i första halvleken efter att ha ådragit sig en lårkaka. Selatin Shaljani togs av säkerhetsskäl av i andra halvleken för besvär med foten. Rickard Thuresson saknades i matchen på grund av en liten skadekänning från en träning i veckan och dessutom kände han sig lite krasslig.

Därtill saknades Joakim Storm som efter förra helgens match mot IFK Oskarshamn fick en känning i insida lår. Ibrahim Haddar var inte heller med till följd av en spricka i foten som håller på att läka.

undefined
Simon Larsson med ett brett leende efter sitt mål. Mittfältaren var en av VIF:s bästa spelare.

I Jönköpings BK-lägret var det såklart inte lika glada miner – tvärtom. Att falla med tio måls marginal mot kommande seriekollegan var allt annat än önskvärt. 

– Total plattmatch från vår sida. Vi gör definitivt inte det som vi pratade om att vi skulle göra innan matchen. Det finns flera delar i spelet som saknas. Vi är på tok för långsamma i omställningsfasen, det är för få antal högintensiva löp, framförallt defensivt. När vi väl vinner bollen går det också för långsamt att få den bort från motståndaren, säger Jönköpings tränare Emil Fritzell. 

Var det en chock för er att det blev såhär pass stora siffror?

– Jag hade inte den här känslan när vi kom hit. Känslan var väldigt bra. Senaste matchen vi spelade hade vi fullt lag. Nu hade vi en målvakt plus två utespelare på bänken. Så vi hade ett antal spelare borta, men det är ingen bortförklaring överhuvudtaget.

Jönköpings enda mål gjordes av Kristofer Snarberg.

Mål, VIF: Selatin Shaljani (3), Anton Brorsson (3), Haris Dreco (2), Ahmed Tarabeih, Oskar Stejdahl och Simon Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!