Vilket drama som väntar – trio i hård bottenstrid

Ankarsrums IS, Storebro IF och HM IS. Vi har ett mäktigt drama framför oss i helgens avslutande omgång i division fem. Vi pejlade läget med lagen inför lördagens rysarmatcher.

HM IS, Ankarsrum och Storebro är inblandade i bottenstriden av femman som avgörs på lördag. I Storebro är målvakten Fredrik Kindstrand Ströberg avstängd och ersätts av utespelaren Viktor Ström.

HM IS, Ankarsrum och Storebro är inblandade i bottenstriden av femman som avgörs på lördag. I Storebro är målvakten Fredrik Kindstrand Ströberg avstängd och ersätts av utespelaren Viktor Ström.

Foto: Arkiv

Fotboll2023-10-05 20:00

Trion har varit fast förankrat i bottenskiktet hela säsongen. Lagen har turats om att vara på säker mark, i kvalposition och på nedflyttningssplats. För någon vecka sedan tydde mycket på att AIS skulle bli förloraren och åka direkt ner i sexan, men efter två raka segrar har de vänt på steken.

Inför epilogen och avslutande matcher, så ser det ut så här: 

• 9) Ankarsrum 14 poäng (–24). Säker mark.

• 10) Storebro 13 poäng (–32). Kvalplats.

• 11) HM IS 12 poäng (–41). Nedflyttning.

undefined
Daniel Wernersson, Ankarsrums IS

Ankarsrums IS:

Motståndare: IFK Västervik, borta

• Efter att ha vunnit en enda match sedan premiären 15 april har Ankarsrum verkligen hittat kraft. Vändningen kom efter underläge, 0–1, borta mot Stjärnan förrförra helgen. Strax innan paus fick då Stjärnan en spelare utvisad. Med två mål i slutdelen av matchen vände AIS till seger, 2–1. Förra helgen besegrades mer planenligt Ariel, som inte hade något att spela för.

– Moralen är verkligen hög i laget nu efter två raka segrar. Det har vi inte haft på hela säsongen tidigare, säger AIS-tränaren Daniel Wernersson.

Hur ser du på er match mot IFK Västervik?

– Det kan bli tufft att ta poäng, men vi ska ge järnet.

Tror du att ni kan få hjälp att hänga kvar även om det blir förlust?

– Absolut. HM IS har en tuff match mot Tjust som de behöver vinna. Jag tror även att Storebro kan få svårt mot Djursdala. De behöver sannolikt vinna där också.

Hur är läget i truppen inför sista matchen?

– Några spelare har varit sjuka i veckan och två spelare är halvskadade, men ska testa på uppvärmningen. Vi borde ändå få ihop ett bra lag.

undefined
Andreas Stejdahl, HM IS

Storebro IF

Motståndare: Djursdala SK, borta

• Storebro har också varit starkare i slutet av säsongen. De grönvita kommer inför avgörandet mot Djursdala på Dalavallen med två raka bortavinster i ryggen. Detta efter 3–2 mot Ariel och 1–0 mot HM IS.

– Mer rafflande än så kan det nästan inte bli. Allt kommer ju att avgöras i den sista omgången, säger tränaren Peter Magnusson.

Ni ligger på kvalplats. Är du överraskad att ni blivit passerade av Ankarsrum nu på slutet?

– Vad ska jag säga? Jo, lite förvånad är jag nog ändå. Jag trodde inte att de skulle vinna borta mot Stjärnan, som är svåra att vinna mot i Påskallavik. Att de vann mot Ariel var mer väntat.

Ni kämpar om att hålla er kvar. Är det väntat att säsongen blivit så?

– När "experterna" sa sitt innan serien så är det ingen överraskning. De flesta trodde att vi och Ankarsrum skulle slåss därnere i botten av tabellen, sen hade man självklart önskat att vi hade haft fler poäng.

Hur är läget inför sista matchen?

– Det känns bra. Vi har vunnit de två senaste bortamatcherna, men vi har stor respekt för Djursdala. De är alltid starka hemma på Dalavallen.

Hur ser det ut på spelarsidan?

– Vår målvakt Fredrik Kindstrand Ströberg är avstängd efter att ha fått sitt tredje gula kort mot IFK Västervik. Viktor Ström ersätter honom och han har varit bra när han hoppat in tidigare. Någon trupp kan jag inte ge nu då vi väntar på besked från ett par spelare om de kan vara med eller inte.

undefined
Peter Magnusson, Storebro IF

HM IS

Motståndare: Tjust IF, hemma

• Efter säkrad poäng i slutminuten borta mot Djursdala och vinst i måste-matchen mot Ankarsrum tydde det mesta på att HM IS var på väg mot nytt kontrakt, men då båda konkurrenterna i bottenstriden vunnit nu på slutet, så är laget hastigt och mindre lustigt på nedflyttningsplats. HM IS är ändå klar favorit mot Tjust.

– Det såg ändå ganska bra ut för oss när vi besegrade Ankarsrum för ett par veckor sedan. Sedan dess har vi inte haft resultaten med oss och nu sitter vi en tuff situation. Det är bara tre poäng som gäller hemma mot Tjust och sedan får vi se hur långt det räcker, säger HM IS-tränare Andreas Stejdahl.

Vad talar för att ni kan vinna mot Tjust?

 – Det skulle vara att motivation slår klass. Tjust har inget att spela för och vi krigar för vår existens.

Hur är läget i truppen inför sista matchen?

– Kalle Hjelmland är bortrest och missar matchen. Det finns ett par frågetecken till, men jag tror ändå att vi kan ställa ett starkt lag på benen på lördag.

Hur viktigt är det för klubben att hänga kvar?

– Väldigt viktigt. Det är stor skillnad på att spela i femman och sexan. Vi har satt oss i en onödig situation. Nu gäller det att vi gör vårt jobb. Även om vi vinner så tror jag att Storebro har bra chans mot Djursdala. Däremot har jag svårt att se Ankarsrum ta poäng av IFK Västervik. Att få chansen att kvala oss kvar skulle vara värdefullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!