Uppsala upp på kvalplats – IFK Kalmar åker ur

Uppsalas 4–1-seger skickade inte bara uppländskorna upp på kvalplats i damallsvenskan. Den beseglade även motståndarlagets öde. Nästa år blir det spel i elitettan för IFK Kalmar.

Vera Andersson och hennes IFK Kalmar åker ur damallsvenskan 2023. Arkivbild.

Vera Andersson och hennes IFK Kalmar åker ur damallsvenskan 2023. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2023-10-15 15:21

Med noll segrar och bara tre inspelade poäng har det mesta talat för att IFK Kalmar ska åka ur fotbollens toppdivision. Men det var först på söndagen, i och med 1–4-förlusten hemma mot Uppsala, som degraderingen blev klar också i teorin.

IK Uppsala riskerar fortfarande att gå samma öde till mötes, men kan nu av egen kraft åtminstone undvika direkt nedflyttning. Söndagens seger, den tredje för säsongen, gör att Uppsala passerade Brommapojkarna och med tre omgångar kvar har man två poäng ner till den nya nästjumbon.

– Det är väldigt skönt att få de här poängen, vi behöver dem. Vi har tuffa matcher framför oss men vi ska göra allt vi kan för att hålla oss kvar i damallsvenskan via en kvalplats eller om vi till och med lyckas ta tre poäng i alla de här matcherna och lyckas ta en säker plats utan kval. Men kvalplatsen är vår första tanke och det som vi siktar mot, säger Uppsalas lagkapten Agnes Nyberg till Viaplay.

De tre poängen kom till mycket tack vare Klara Folkessons näsa för målet. 23-åringen gjorde tre av Uppsalas mål, och är nu uppe på sju totalt den här säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!