Tillbaka efter tunga petningen: "Jobbigt dÀr och dÄ"

Uppsnackad i medierna. Men nĂ€r VM-truppen togs ut fanns Matilda Vinberg inte med. Det blev en större smĂ€ll Ă€n hon trodde. –Just dĂ€r och dĂ„ var det jobbigt, sĂ€ger 20-Ă„ringen – nu landslagsmittfĂ€ltare igen.

Matilda Vinberg Àr tillbaka i landslaget efter VM-petningen i somras.

Matilda Vinberg Àr tillbaka i landslaget efter VM-petningen i somras.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-25 05:30

Det var mÄnga som trodde att Matilda Vinberg skulle fÄ en plats i den svenska truppen till VM i Australien och Nya Zeeland i somras.

Det fick Àven 20-Äringen sjÀlv att vÄga hoppas pÄ en biljett till fotbollsmÀsterskapet.

Men nÀr Peter Gerhardsson presenterade truppen den 13 juni fanns hennes namn inte med.

Det var början pÄ en tuff tid, medger Matilda Vinberg.

– Ja, dĂ€r och dĂ„ sĂ„ klart var det en stor besvikelse. Just för att det var mycket snack kring att jag förmodligen skulle ta en VM-plats, som en joker, och det byggdes ju upp en massa förhoppningar kring det, sĂ€ger hon.

– Jag tror att medierna pĂ„verkade mig mer Ă€n vad jag trodde. Just att det var mycket hajp och snack kring att jag förmodligen skulle ta en plats. Och sĂ„ blev det inte sĂ„, sĂ„ det blev en större smĂ€ll Ă€n vad jag sjĂ€lv tĂ€nkte att det skulle bli.

Stöd av Janogy

Hon fick dock snabb hjÀlp av lagkamraten Madelen Janogy, som varit i samma situation Äret innan.

– Hon hade gĂ„tt igenom en liknande situation nĂ€r hon blev petad inför EM. Hon kĂ€ndes som helt rĂ€tt person att prata med. Hon kom fram till mig och sade "jag kan se att det Ă€r nĂ„gonting". Och dĂ„ öppnade jag upp mig, sĂ€ger Matilda Vinberg.

– Hon Ă€r otroligt viktig, som spelare men ocksĂ„ som nĂ€ra vĂ€n. Hon Ă€r en otroligt fin mĂ€nniska. Och otroligt klok.

VM-petningen gjorde att Matilda Vinberg fick se vÀgen fram till det svenska bronset hemma i tv-soffan i stÀllet. Hon var heller inte uttagen i första Nations League-samlingen, tidigare i höstas.

Men nÀr Peter Gerhardsson presenterade truppen till de kommande matcherna mot Schweiz och Italien fick Vinberg, som landslagsdebuterade i fjol, chansen igen.

Sverige möter Schweiz i Göteborg pÄ fredag och fortsÀtter sedan till Malmö dÀr Italien vÀntar i nÀsta vecka.

Ömsesidigt stöd

En skön paus frÄn den tajta guldstriden i damallsvenskan, konstaterar Matilda Vinberg.

– Det gĂ„r mycket snack och man blir stressad och tĂ€nker nej, jag vill inte tĂ€nka sĂ„. SĂ„ det (landslagsuppehĂ„llet) var det bĂ€sta som kunde hĂ€nda, tycker jag.

Att Àven Hammarbykompisarna Madelen Janogy och Jonna Andersson Àr uttagna i truppen Àr ett viktigt stöd. Men det Àr Ä andra sidan ömsesidigt, berÀttar Matilda Vinberg med ett skratt.

– Jag tar hand om dem ocksĂ„. Det Ă€r nĂ€stan som att jag tar hand om "Madde" mer Ă€n vad hon tar hand om mig, sĂ€ger hon.

– Jag Ă€r den som alltid har koll pĂ„ henne. SĂ„ att hon fĂ„r med sig sina saker. Jag ser till att hon fĂ„r med det viktiga i vĂ€skan till trĂ€ningen och sĂ„ vidare.

Madelen Janogy under den pÄgÄende landslagssamlingen.
Madelen Janogy under den pÄgÄende landslagssamlingen.
Fakta: Svenska NL-truppen

MĂ„lvakt: Jennifer Falk, HĂ€cken, Emma Holmgren, Levante, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Bayern MĂŒnchen, Amanda Ilestedt, Arsenal, Hanna Lundkvist, AtlĂ©tico Madrid, Amanda NildĂ©n, Juventus, Josefine Rybrink, HĂ€cken, Linda Sembrant, Juventus.

MittfÀltare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Anna AnvegÄrd, HÀcken, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Rosa Kafaji, HÀcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Caroline Seger, RosengÄrd, Matilda Vinberg, Hammarby, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!