Ted slet av hälsenan: "Ställer nog skorna på hyllan"

Det har varit en lång och framgångsrik karriär inom lokalfotbollen för Ted Åström Åberg. För ett par månader sedan slet han av hälsenan, nu kan tiden som spelare vara förbi. "Jag ställer nog skorna på hyllan", berättar han för Sporten.

Ted Åström Åberg återhämtar sig från en hälseneskada. Troligtvis är spelarkarriären över.

Ted Åström Åberg återhämtar sig från en hälseneskada. Troligtvis är spelarkarriären över.

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-03-07 07:00

11 december 2023. Det var en helt vanlig inomhusträning i HT-hallen med IFK Tuna. Med några få minuter kvar av träningen hände det som inte fick hända.

– Det var helt sjukt. Det bara kom från ingenstans, jag kände ingenting. Jag var tvungen att kolla mig omkring för att se om någon varit framme och sparkat till mig eller vad det var frågan om. "Holma" (Johan Lundin) har råkat ut för samma sak. Så han kom fram och kände på hälsenan. Sen sa han "vi syns om ett halvår", säger Ted.

Du menar att det inte var någon smärta alls?

– Nej, ingenting. Det är svårt att förklara känslan, men det gör inte ont. Smärtan har snarare kommit efteråt när man behövt gå runt med gips.

Ja, för efter träningen fick han skjuts av några Västerviks-grabbar i laget raka vägen till sjukhuset. Och det var inget snack – hälsenan var av.

– När de sätter på gipset sträcker man ut hälen. Efter det var gipset på i två veckor och det gör jäkligt ont att gå runt så länge med foten i ett sånt läge, förklarar han.

Nästa steg var att få en ortos.

– Man har "klackar" under hälen. På sjukhuset tar de sen ut en klack varje vecka för att sänka hälen. Den fick jag ha i fem veckor. Efter det har jag åkt varannan vecka till en sjukgymnast för att få nya övningar.

Var det aldrig aktuell med operation?

– Nej, det går tydligen inte till på det sättet numer. Elitidrottarna opereras väl i för sig, men inte vi vanliga, haha.

Ted har sedan olyckan inträffade varit sjukskriven. Från sjukvårdens sida vill de förlänga den ytterligare, även om beslut ännu inte är helt taget. Som idrottsman och egenföretagare har det varit ovanliga månader för 31-åringen.

undefined
Ted Åström Åberg har varit sjukskriven i flera månader och inte kunnat arbeta. Han driver ett eget företag där ett av momenten är att vara uppe på tak. Av förklarliga skäl är det inte att föredra.

Hur har den här tiden varit?

– Jag har inte gjort någonting i princip, bara bommat igen totalt. Det har varit tufft. Jag har aldrig varit skadad eller hemma i mer än en vecka. Nu kom detta helt plötsligt och man är borta i flera månader. Eftersom jag är mycket uppe på tak i jobbet funkar ju inte det heller. Det är många tankar som har snurrat.

Nu väntar ytterligare flera månaders rehab. Frågan är om han återvänder till fotbollsplanen?

– Det här var kanske droppen. Jag är osäker på om det blir något mer spel faktiskt. Jag vet inte... Jag ställer nog skorna på hyllan.

Men du borde väl ha flera år kvar trots det här bakslaget?

– Jo, i för sig, kolla bara på "Holma", haha. Visst finns det många år kvar att spela på, men det är så jag känner just nu.

undefined
Ted Åström har varit framgångsrik i flera av de bästa lokala klubbarna i Vimmerby Kommun.

Du kanske hinner ändra dig?

– Jo, det är klart. Men jag har ju redan börjat trappat ned lite och tycker mest att det är skoj att spela med polarna. Det blir nog inte lättare efter det här heller. Jag vill aldrig uppleva något sånt här igen.

Men alla motgångar kanske har något gott med sig? Skadan kan ha banat väg för en ny väg framåt inom sporten.

– Sambons systers man har ett ungdomslag i Vimmerby IF. Så jag kanske hakar på där och hjälper till lite som tränare. Jag kommer aldrig kunna sluta helt med fotbollen, jag vill fortfarande vara involverad på något sätt, säger Ted och fortsätter:

– Första steget är att kolla hur det känns och sen får vi se. Jag ska faktiskt på min första träning med laget ikväll (läs: onsdag), det ska bli kul. Jag har pratat lite med David (Lindgren, verksamhetsansvarig i VIF) och han är positiv till att få in mig i föreningen. Längre fram kanske det kan bli aktuell med att gå någon tränarutbildning också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!