SvFF i Qatar: "Fler behöver engagera sig"

Svenska fotbollförbundet (SvFF) är i Qatar för att sätta press på den blivande VM-arrangören att förbättra villkoren för bland annat migrantarbetarna. Om det gav resultat? –Jag upplever att de tar emot våra synpunkter på ett seriöst sätt. Sen handlar det i slutändan om implementering, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i SvFF.

Här byggs en arena till fotbolls-VM nästa år. Svenska fotbollförbundet är i Qatar just nu och framför synpunkter om bland annat migrantarbetarnas villkor. Arkivbild.

Här byggs en arena till fotbolls-VM nästa år. Svenska fotbollförbundet är i Qatar just nu och framför synpunkter om bland annat migrantarbetarnas villkor. Arkivbild.

Foto: Jon Eeg/NTB/TT

Fotboll2021-12-09 21:27

SvFF är i Qatar tillsammans med fotbollsförbund från Danmark, Norge, Nederländerna, Schweiz, Tyskland och England.

De har under dagen bland annat träffat arrangörskommittén för VM, arbetsmarknadsdepartementet i Qatar, det internationella fotbollsförbundet Fifa och haft en dialog med det internationella byggfacket (BWI) och FN:s fackföreningsorgan ILO.

Och träffat migrantarbetare.

– Jag har precis haft möte med dem som jag träffat tidigare också för att höra om deras situation. Det är givetvis starka intryck och det är viktigt att vi driver på, vilket framkommer oavsett vem man pratar med, att vi fortsätter engagera oss i de här frågeställningarna, säger Sjöstrand i telefon från Qatar.

"Ska ta lärdom"

Fotbollsförbunden har lyft fram tre frågeställningar. Det första handlar om migrantarbetarnas situation och vikten av att inrätta ett migrantcenter där migranterna kan få information och vägledning.

Det andra handlar om att Qatar ska kunna garantera en säker och trygg miljö för de journalister som ska bevaka Qatar och VM om ett år. För en tid sedan greps två journalister från det norska tv-bolaget NRK sedan de filmat på ett privat område.

– Återkopplingen vi fick är att de ska ta lärdom av den händelsen, att det som de utsattes för inte ska hända på så sätt, säger Sjöstrand.

Den tredje punkten som lyftes fram var hbtq-personers rättigheter där fotbollsdelegationen lyfte fram att man delar oron för supportrar och andra som vill åka till Qatar med tanke på att det anses vara ett brott att vara homosexuell i Qatar.

Mer att göra

Sjöstrand säger att mottagandet av synpunkterna verkade seriöst.

– Men sen handlar det i slutändan om implementering. Även om man har reformerat saker och ting på papperet så måste implementering och genomförande till. Här behöver man bredda, för vi ser efter diskussionen vi haft med migrantarbetarna att det finns otroligt mycket kvar att göra i andra sektorer, i servicesektorn och för kvinnors rättigheter gällande de som jobbar i hemmen och på hotell, säger han.

För att det ska verkligen ska ske förändringar och förbättringar tror Sjöstrand att det behövs fler som engagerar sig.

– Vi är ett fotbollsförbund och det är viktigt att vi tar ställning i såna här frågeställningar. Men det behövs fler som engagerar sig. Myndigheter, regeringar, näringslivet. Det behövs mer och fler initiativ som driver på saker i rätt riktning.

Press på Fifa

Under dagen har man även haft ett möte med Fifa.

– Där lyfte vi fram de här frågeställningarna och de förväntningar och krav som vi tycker är rimliga i de här sammanhangen att de också driver. Vi är ju en medlem i Fifa så de behöver lyssna på oss, vilket de också gör.

Även under fredagen ska fotbollsförbunden ha möten i Qatar.

– Därefter ska vi dra slutsatser av den här resan. Sen har vi redan planerat att komma tillbaka i vår och fortsätta arbetet. Alla experter, ILO, Amnesty, Byggnads, säger att det är jätteviktigt att vi använder tiden fram till VM att fortsätta driva på de här frågorna i rätt riktning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!