Sverige rasade ihop – nu väntar nervöst kval

Det blev ingen perfekt avskedstillställning för Caroline Seger. Sverige tappade en tvåmålsledning mot världsmästaren Spanien i Málaga, och nu väntar ett nervöst playoffkval för att hänga kvar i A-divisionen. 3–5-förlusten var en tung avslutning på en lika tung höst. –Jag är frustrerad, arg, tom och ledsen, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Sveriges Kosovare Asllani deppar under Nations League-matchen mot Spanien.

Fotboll2023-12-05 19:25

Vilken fotbollsmatch det blev på La Rosaleda-stadion. Länge gick den i blågula toner.

Johanna Rytting Kaneryd fixade fram en svensk hörna efter tolv sekunder. När matchklockan tickat upp till 38 sekunder stod det 1–0 till Sverige.

Kosovare Asllanis hörna skarvades mot den bortre stolpen av Linda Sembrant. Där stod Julia Zigiotti Olme som i sin 27:e landskamp nickade in sitta första landslagsmål.

Nära tremålsledning

På bänken kunde Caroline Seger inte göra annat än att skratta. I söndags meddelade 38-åringen att den här landslagssamlingen blir hennes sista, och hon kunde knappast få en bättre start på sin sista kväll med gänget.

Hon skulle snart få tillfälle att dra mer på smilbanden.

Selma Paralluelo nickade visserligen in 1–1 i den elfte minuten på ett superbt inlägg från Olga Carmona. Men det här var bortalagets halvlek.

Sverige valde att ställa upp med en fembackslinje – eller tre backar och två yttrar om man så vill – och det blev succé under matchens första 45 minuter.

Bara tre minuter efter den spanska kvitteringen satte Kosovare Asllani 2–1. Det var ett särdeles tjusigt fotbollsmål.

Stina Blackstenius stack in bollen perfekt bakom de spanska försvararna och Asllani tackade för den eminenta framspelningen genom att läckert chippa in bollen förbi målvakten Misa Rodríguez.

I den 29:e minuten var de båda i farten igen. Asllani stressade fram ett bolltapp vid det spanska straffområdet och bollen hamnade så småningom hos Johanna Rytting Kaneryd som hittade Blackstenius som petade in 3–1.

Sverige rivstartade även andra halvlek, när Rytting Kaneryd på nytt hittade Blackstenius med ett inspel. Den här gången stoppade ribban Arsenalanfallaren från att göra ett fjärde svenskt mål.

Stod inte emot

Det hade kunnat döda spänningen. I den 51:a minuten sparkade Athenea del Castillo liv i matchen i stället, genom att reducera till 2–3 på ett nytt fint inlägg från Carmona, framför en extatisk hemmapublik.

Eftersom Italien samtidigt gick mot klar seger i sin match mot Schweiz (3–0 till slut) stod det klart att Sverige skulle behöva vinna för att slippa playoff i februari.

Det gick inte vägen.

Spaniens press växte och växte – den blev inte direkt mindre när Barcelonastjärnan Aitana Bonmatí byttes in efter en timmes spel – och till slut stod Sverige inte emot.

Jennifer Falk stod för några riktigt svettiga räddningar, men på Mariona Caldenteys projektil i den 78:e minuten var hon chanslös. Barcelonamittfältaren tog ner bollen på bröstet i straffområdet, lät den studsa en gång – och dundrade sedan in 3–3 i krysset.

Stina Blackstenius fick en bra chans att ge Sverige ledningen direkt efteråt, men avslutet blev lamt. I nästa anfall var det i stället nytt spanskt målfirande.

"Under all kritik"

Fiamma Benítez fick merparten av de 15 896 på läktarna att jubla när hon lämnades fri med Jennifer Falk och kallt lyfte in 4–3. I den 89:e satte Caldentey också 5–3.

– Ja, vad ska man säga? Vi gör en otroligt fin första halvlek, kanske den bästa under det här kvalet, säger Kosovare Asllani.

– Men i andra halvlek blir vi alldeles för låga i vårt presspel och då får de mycket mer tid på sig. Det är ett otroligt skickligt lag, men det är under all kritik att släppa in fyra mål på en halvlek. Det ska inte hända.

På bara några månader har Sverige åkt på tre riktigt tunga förluster mot Spanien. I VM-semifinalen i somras avgjorde Spanien i slutminuterna och i Nations League-premiären på Gamla Ullevi i september kom det matchvinnande spanska målet på tilläggstid.

På måndag lottas playoffspelet i Nations League. Då avgörs vilket lag från B-divisionen som Sverige ställs mot i februari, i ett dubbelmöte om en plats i högsta divisionen i det kommande EM-kvalet.

– I februari blir det åka av. Det finns inget annat än att vi ska hålla oss kvar i A-gruppen, så är det bara. Men vi måste utvärdera det här. Vi är inte nöjda med den här hösten och det är inte bra för att vara Sverige, säger Magdalena Eriksson.

Sveriges lagkapten Kosovare Asllani skrev in sig i målprotokollet.