Svenskt OS-hopp trots förlusten: "Lång resa kvar"

De svenska OS-planerna fick sig en rejäl törn mot Spanien. Men även EM-chanserna påverkas av Nations League. Därför gäller det att snabbt skaka av sig förlusten. –Vi behöver studsa tillbaka, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Peter Gerhardsson efter Sveriges förlust mot Spanien.

Peter Gerhardsson efter Sveriges förlust mot Spanien.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2023-09-23 06:15

Med det gamla regelverket hade det varit kört redan nu. Då hade de båda kvarvarande europeiska OS-platserna gått till VM-finalisterna Spanien och England (det vill säga Storbritannien).

Men vägen till OS via Nations League är inte mycket lättare, särskilt inte efter den sena 2–3-förlusten mot Spanien på fredagskvällen.

Samtidigt har spelarna själva jobbat för att få tuffare matcher, poängterar Zecira Musovic.

– Det är bra lag vi möter, det är inte självklart att vi ska plocka poäng. Resan är väldig lång och vi har ju önskat den här situationen, säger den svenska Chelseamålvakten.

– Vi vill inte ha de enkla matcherna där vi vinner med 10–0 och är överlägsna. Det utvecklar inte någon, varken spelet eller oss spelare. Så vi har önskat det här själva. Det kommer att bli tufft, men vi har en lång väg att vandra.

Svårbedömt Italien

Sveriges Nations League-placering kan utöver OS även påverka det kommande EM-kvalet. Dubbla anledningar att släppa 2–3-förlusten snabbt alltså, enligt förbundskaptenen.

– Det hade ju varit bra om vi hade vunnit naturligtvis, men i nuläget är inte Nations League bara OS, utan det handlar också om att vara kvar i A-gruppen och kunna kvalificera sig till EM, säger Peter Gerhardsson.

– Då handlar det om varje match, nu är det Italien på tisdag.

Italienskorna slog på fredagskvällen Schweiz med 1–0, men är lite svårbedömda, konstaterar Juventusproffset Linda Sembrant.

När Italien mötte Sverige i gruppspelet i VM blev det storförlust med 0–5. Efter det har laget dock tagit in Andrea Soncin som ny förbundskapten.

– Det blir intressant att se hur de spelade (mot Schweiz). Det kan vara vad som helst med ny förbundskapten. Det blir spännande att se vad de hittar på, säger Linda Sembrant.

Bara början

Den svenska mittbacken har dock desto bättre koll på de italienska spelarna.

– Det är ett bra landslag och många som jag känner igen, nästan halva deras lag är ju från Juventus. Det är klart att det är speciellt att möta dem man träffar dagligen. Det är kul, det är många bra vänner.

– Men vi vill så klart vinna, säger Sembrant.

OS-platsen är långt ifrån förlorad, tror hon.

– Det här är bara början. Jag tror att alla kan ta poäng av varandra. Det är en grupp med fyra bra lag.

Fakta: Sveriges matcher i Nations League

Så här spelar Sverige i Nations League, som också gäller som damernas OS-kval.

22 september: Sverige-Spanien, Gamla Ullevi, Göteborg. 2–3.

26 september: Italien-Sverige, Stadio Teofilo Patini, Castel di Sangrio.

27 oktober: Sverige-Schweiz, Gamla Ullevi, Göteborg.

31 oktober: Sverige-Italien, Eleda stadion, Malmö.

1 december: Schweiz-Sverige.

5 december: Spanien-Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!