Svenska kritiken – vill se fler OS-platser

För damlandslagen är OS högprioriterat – det är det inte för herrlandslagen. Trots det får damerna endast ha med 12 lag jämfört med herrarnas 16. –Man hade velat att man hade öppnat upp för fler platser på damsidan, säger landslagsstjärnan Kosovare Asllani.

Sveriges landslagsstjärna Kosovare Asllani anser att fler än tolv damlandslag borde få spela i OS. På herrsidan får 16 lag delta, men turneringen består då av U23-landslag. Arkivbild.

Sveriges landslagsstjärna Kosovare Asllani anser att fler än tolv damlandslag borde få spela i OS. På herrsidan får 16 lag delta, men turneringen består då av U23-landslag. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-31 09:26

Det svensk damlandslaget i fotboll har aldrig missat ett olympiskt spel sedan damernas turnering infördes på OS-programmet 1996 i Atlanta. Sverige, USA och Brasilien är de enda nationerna som har spelat samtliga sju OS-turneringar och i de två senaste spelen (2016 och 2021) har Blågult tagit silver.

Faktum är att de blågula damerna aldrig missat ett världsomspännande mästerskap – Sverige har även spelat nio av nio möjliga VM.

"Otroligt stort och häftigt"

– Vi är ett landslag som har varit med i alla mästerskapen, vilket är otroligt stort och häftigt, säger mittbacken Linda Sembrant inför kvällens viktiga OS-kvalmatch hemma mot Italien i Malmö.

Den första blågula OS-bommen kan komma nu. USA och Brasilien är redan klara för OS i Paris nästa år, men Sverige har en lång och tuff väg att vandra för att nå dit. Först och främst måste det bli seger i Nations League-gruppen med Spanien, Italien och Schweiz. Därefter kan det krävas seger i en semifinal – endast de två finallagen gör värdnationen Frankrike sällskap som Europas OS-deltagare. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats.

– Matchen mot Italien är helt klart en måstematch, men samma sak kommer det vara efteråt mot Schweiz och Spanien. Vi är bekväma med pressen och är vana vid den. Det är inget nytt, utan vi ser det som ett litet mini-mästerskap för att ta oss till OS, säger Kosovare Asllani.

Världens damlandslag har alltid prioriterat OS – till skillnad mot världens herrlandslag. Sedan 1990-talet har U23-landslag (plus tre överåriga spelare) spelat herrturneringen. Trots det finns det 16 OS-platser på herrsidan, medan damerna får nöja sig med 12.

"Väldigt få platser"

– Vi är väl medvetna om konceptet att det är väldigt få platser att spela om, varje match är en måstematch för oss. Det är samma för alla landslag. Det enda man hade velat är att man hade öppnat upp för fler platser på damsidan, säger Kosovare Asllani.

Ska Sverige vinna Nationas League-gruppen och få fortsätta OS-kvalet krävs det med största sannolikhet – för det första – tre raka segrar mot Italien, Schweiz och Spanien. Det är inte troligt att sommarens världsmästare Spanien har tappat några poäng innan man tar emot Blågult i Malaga den 5 december. Då lär Sverige dessutom behöva vinna gruppavslutningen med minst två mål för att ta hand om förstaplatsen via målskillnad i inbördes möten med Spanien.

Sveriges–Italien har avspark klockan 18.30 i kväll i Malmö.

Fakta: Så går Sverige till OS 2024

Damernas OS-turnering i Paris nästa år består av tolv landslag, varav tre från Europa. En av de europeiska platserna tillfaller värdnationen Frankrike.

De övriga två platserna tas fram via pågående Nations League och det är tolv landslag som tillhör A-grupperna som slåss om platserna.

Ettan i de fyra fyrlagsgrupperna går vidare till semifinal. De två lag som går till final är klara för OS-spel – om Frankrike når final räcker det med en tredjeplats.

Efter tre omgångar står Sverige på sex poäng och är tvåa i sin grupp efter Spanien, som har fullt pott. Italien är trea på tre poäng och Schweiz jumbo på noll poäng.

Om Sverige och Spanien båda står på samma antal poäng efter sex spelade matcher avgör målskillnad i inbördes möten.

Sverige föll med tunga 2–3 i kvalpremiären på hemmaplan i september, vilket innebär att Blågult lär behöva vinna med två mål mot Spanien för att ta hand om förstaplatsen.

Om målskillnaden och antalet gjorda mål framåt i inbördes möten är identisk för de båda lagen avgör målskillnaden i alla gruppspelsmatcher. Där är det i nuläget fördel Spanien som har +7 i målskillnad – Sverige har +1.

Kommande matcher, i kväll: Sverige–Italien (kl 18.30 i Malmö), Schweiz–Spanien (kl 19.00). 1 december: Schweiz–Sverige, Spanien–Italien. 5 december: Spanien–Sverige, Italien–Schweiz.

Tidigare resultat i gruppen: Sverige–Spanien 2–3, Schweiz–Italien 0–1, Italien–Sverige 0–1, Spanien–Schweiz 5–0, Sverige–Schweiz 1–0, Italien–Spanien 0–1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om