Straff på tilläggstid sänkte Sverige

Sverige var bara några sekunder från att ta poäng av världsmästarna. Då kom en ny kalldusch. Efter en straff på tilläggstid tog Spanien en tung 3–2-seger i OS-kvalet. –Det är otroligt tråkigt, säger Magdalena Eriksson i SVT.

2–2-skytten Lina Hurtig deppar efter förlusten.

Fotboll2023-09-22 20:26

Efter en vecka som handlat om så mycket mer än bara fotboll drabbade världsettorna och världsmästarna till slut samman i Göteborg.

I potten: prestige, möjlig svensk revansch från VM och viktiga poäng i jakten på en OS-plats.

Tio minuter från slutet såg det rätt bistert ut för svensk del. Då hade inhopparen Eva Navarro precis prickskjutit in ett spanskt ledningsmål i krysset.

Lina Hurtig kvitterade visserligen några minuter senare. Men inte heller den här gången gick det vägen för Sverige.

En olycklig situation för Amanda Ilestedt precis i slutet av tilläggstiden innebar utvisning och spansk straffspark, som Mariona Caldentey satte till seger.

– Jag är besviken och frustrerad. Det är otroligt tråkigt. Vi kommer inte upp i nivå. Nu måste vi titta på den här matchen och lär oss vad vi måste göra bättre, säger Magdalena Eriksson i SVT.

Miss av Musovic

Lagen möttes senast för drygt en månad sedan. Då, i VM-semifinalen, tog det över 80 minuter innan första målet föll.

På Gamla Ullevi hade det gått bara drygt 20 minuter innan en svensk hörna spräckte likaläget. Kosovare Asllani slog hörnan och i straffområdet nickade Magdalena Eriksson in ledningsmålet.

Sverige saknade inte heller chanser till fler mål. Men Spanien var långt ifrån ett slaget lag, trots kaoset som präglat uppladdningen.

Några minuter före paus, efter en stunds rätt intensiv spansk press, fick Real Madrid-stjärnan Athenea del Castillo skottläge utanför straffområdet.

Zecira Musovic slängde sig åt vänster och räddade visserligen skottet, men lurades av en sen studs och skickade bollen i en hög båge över sig själv och in i mål till 1—1.

Den svenska VM-målvakten fick dock en liten revansch med några riktigt vassa räddningar som höll Sverige kvar i matchen i andra halvlek.

Turbulent tid

Lina Hurtig tog skadade Fridolina Rolfös plats till vänster i det svenska anfallet. I övrigt valde förbundskapten Peter Gerhardsson samma startspelare som under de flesta VM-matcherna i somras.

Även hans motsvarighet i Spanien, nytillträdda Montse Tomé, kunde till slut ställa ett mycket starkt lag på planen i Nations League-premiären.

De spanska spelarna har en extremt turbulent tid bakom sig, med ett guldfirande som kom av sig med kysskandalen kring förbundsordföranden Luis Rubiales och en landslagsbojkott som tog tvärt slut när förbundet åtminstone indirekt hotade spelarna med sanktioner.

För att få matchen mot Sverige till stånd behövdes en nattmangling in på småtimmarna i onsdags. Inte direkt optimala förberedelser inför en match som kan få enorm betydelse för chanserna att ta sig till OS i Paris nästa år.

Men matchen blev ändå oerhört jämn – in i det sista, när Spanien fick en sista avgörande chans. Sverige har därmed hamnat i ett tufft läge direkt i OS-kvalet.

Nations League fortsätter redan i nästa vecka, för Sveriges del med en bortamatch mot Italien.

– Vi måste vinna på tisdag. Det är enkelt. Vi måste bli ett starkare lag, säger Magdalena Eriksson.

Fakta: OS-kvalet

Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Utöver Frankrike är sedan tidigare USA, Brasilien och Colombia klara för OS-turneringen.