Stefanelli hjälte: "Tror på guld"

Med tre mål i andra halvlek tog AIK den sista lilla chansen. Scenförändringen på Borås Arena gör att allsvenskan kommer att avgöras på lördag. –Det är fantastiskt att vi ska slåss om guldet i sista omgången, säger tränaren Bartosz Grzelak efter 4–2-vinsten mot Elfsborg.

Nicolas Stefanelli blev stor matchhjälte med dubbla mål mot Elfsborg.

Fotboll2021-11-29 21:10

AIK gjorde en imponerande vändning. Pausunderläget med 1–2 förvandlades till seger med 4–2. Nicolas Stefanelli var het i de sju-åtta minusgraderna och sparkade in de två sista målen. Innan dess hade Nabil Bahoui kraftnickat in 1–1 på en hörna i första halvlek. Och Sebastian Larssons vikarie Filip Rogic hade placerat in 2–2 och startat den mäktiga vändningen.

Efter slutsignalen hoppade de vitklädda spelarna och sjöng tillsammans med AIK-supportrarna på kortsidan.

– Jag är glad över hur den här matchen vände. Vi sade i halvtid att vi måste gå för det. Och vi förtjänade detta. Jag tror absolut på guld så länge chansen finns, säger Stefanelli till Discovery plus.

"Vill skärma av oss"

Och guldchansen finns för AIK, även om det är stor fördel Malmö FF. Skåningarna har två poängs försprång och tio mål bättre målskillnad.

Om MFF tar poäng mot Halmstad, som kämpar för att slippa kval, så blir Lennart Johansson pokal kvar i Skåne.

AIK:s enda möjlighet är att HBK skräller till sig en bortavinst mot Malmö. Men Solnalaget måste samtidigt hemmabesegra Sirius för att vinna SM-guld på lördag.

– Det är fantastiskt, även om det är klart att det ska lite till för att lyckas. Vi måste göra vårt jobb. Det är grundbulten i det hela. Sen får vi utvärdera. Men det är fantastiskt att vi med en omgång kvar på hemmaplan ska slåss om guldet, säger Bartosz Grzelak på presskonferensen efter matchen.

Så här säger AIK-tränaren om möjligheterna om att hans lag får hjälp av Halmstad i Malmö:

– Jag ser så klart att det inte är negativt att Malmö möter ett lag som har mycket att spela för. Mer än så vill jag inte säga. Under den sista veckan har vi gått in i ett mode med spelarna som innebär att vi inte tittar på tabellen och på de andra resultaten. Jag tittade inte på Djurgården–Varberg i går. Vi vill skärma av oss och inte bli påverkade av andra saker. Det är bara vår match mot Sirius som gäller.

”Hänt konstiga saker”

Men Bartosz Grzelak säger också:

– I den här guldjakten som har pågått sedan i augusti har det hänt många konstiga saker. Vi får se hur slutscenen kommer att skrivas.

Halvvägs in i matchen i Borås var det inget som talade för att denna möjlighet skulle finnas för AIK. Med undantag för de första tio minuterna ägde Elfsborg första halvlek. Hemmalaget trivdes mycket bättre i frosten på det extremt snabba konstgräset. Efter två rappa mål av Rasmus Alm ledde Elfsborg med 2–1 i paus.

– Vi hade nästan inget presspel i första halvlek och lät dem komma fram för enkelt. I halvtid sade vi att vi verkligen skulle utmana dem i andra halvlek. Vi lovade varandra att det skulle komma ut ett nytt AIK. Vi höll det löftet och grabbarna visade verkligen att vi var ett annat lag.

Larsson till sjukhus

Elfsborg hade mittbackarna Simon Strand och Leo Väisänen avstängda. Ytterligare 25 procent av den ordinarie backlinjen försvann efter en halvtimme när lagkaptenen Johan Larsson var tvungen att ge upp med en armskada. Han fördes till sjukhus innan matchen var slut.

AIK spelade sönder det lite osynkade hemmaförsvaret i andra halvlek.

– Vi gjorde en väldigt bra fotbollsmatch på många sätt. Men vi hade lite för dålig tajmning i eget straffområde och lyckades inte få undan bollarna samtidigt som AIK var kliniska, säger Elfsborgs tränare Jimmy Thelin.

Elfsborg är kvar på fjärde plats och behöver i sista omgången hjälp av Häcken (mot Djurgården) för att kunna ta sig upp till tredjeplatsen som garanterar Europaspel.