VIF-spelarna om ramadan: "En jätteviktig månad"

Hur är det att vara idrottsutövare under ramadan? Sporten har pratat med VIF-duon Ibrahim Haddar och Ahmed Tarabeih som kommer kombinera fasta med träning och matchspel. "Det blir lättare efter några dagar", säger Haddar.

VIF-duon Ahmed Tarabeih och Ibrahim Haddar kommer kombinera fotboll med fastande under ramadan.

VIF-duon Ahmed Tarabeih och Ibrahim Haddar kommer kombinera fotboll med fastande under ramadan.

Foto: Arkiv

Fotboll2024-03-12 19:00

I måndags, 11 mars, inleddes ramadan – den heliga fastemånaden inom islam.

Att avstå vätska och kost från morgon till kväll kan vara tufft nog i sig. Att göra det samtidigt som man utövar sin idrott gör det såklart extra utmanande.

Ibrahim Haddar, nyförvärv i Vimmerby IF, har varit frånvarande till följd av en spricka i foten. Men nu är han igång igen. Under måndagen var han med på VIF-träningen, första dagen under fastan.

– Vi kan börja äta igen runt klockan sex eller sju på kvällen. Igår (läs: måndag) började vi träningen halv sex, men sen bröt vi fastan mitt i den och passade på att dricka och äta något.

Är det en tuff utmaning, eller vänjer sig kroppen snabbt?

– De första tre dagarna brukar vara lite jobbiga, sen blir det lättare.

Fastan är bara ett inslag i ramadan.

– För oss troende är det en jätteviktig månad. Det är mer än bara att fasta; till exempel att be, läsa Koranen och visa respekt.

Har de runt laget förståelse för att det kan påverka er under träningar och match?

– Ja, verkligen. Alla i laget visade respekt för det och Fredrik (Falkevall, tränare i VIF) har stor förståelse.

Ahmed Tarabeih har haft en stark försäsong hittills och gjort mål i varje match 2024. Även den vindsnabbe yttern kommer fasta under ramadan. Och han har samma uppfattning som Haddar:

– Fredrik har varit snäll och sagt att vi kan gå av och vila en stund om det blir för jobbigt. Det är inga problem, säger Tarabeih.

Hur påverkas du av fastandet?

– Det märktes på träningen att man blev trött, man orkade inte hålla uppe kvaliteten fullt ut efter ett tag. Det blev lite snurrigt och jag var inte på hugget. Men träningar brukar funka rätt bra efter ett tag. Det är skillnad med en 90-minutersmatch, då snackar vi...

Lyckligtvis har VIF bara en seriematch under tiden fastan pågår (premiären mot Hemgårdarna 6 april), några dagar senare är ramadan över.

Att den i år infaller under mars månad gör det en aning lättare:

– Det är skönt att den är nu under försäsongen och givetvis är det lättare när det inte är på en sommarmånad. Men många av oss har gjort det här sen vi var små och är vana.

Annars då, hur är känslan inför kommande säsong?

– Vi har fått in många bra spelare, så det går inte att klaga på. Fredrik vill att vi ska vara bollförande, sätta hög press och vara jobbiga att möta. Vi kommer vara bra i år, säger Ahmed Tarabeih.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!