Polarna blir rivaler i guldkampen

Kompisar i landslaget, men rivaler i helgens guldstrid. På söndag möts Hammarby och Häcken i en seriefinal. –Det har varit lite tryckt stämning, säger tidigare Häckenspelaren Johanna Rytting Kaneryd.

Hammarbys Madelen Janogy blev tvåmålsskytt när Hammarby slog Häcken och vann svenska cupen. Nu möts lagen igen i en seriefinal i damallsvenskan. Arkivbild.

Hammarbys Madelen Janogy blev tvåmålsskytt när Hammarby slog Häcken och vann svenska cupen. Nu möts lagen igen i en seriefinal i damallsvenskan. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2023-11-02 14:04

Tre lag – Häcken, Hammarby och Linköping – är kvar i guldrejset med två omgångar kvar av damallsvenskan i fotboll.

Bara Häcken har allt i egna händer inför helgen. En seger i seriefinalen mot Hammarby på Tele2 arena på söndag skulle innebära att SM-guldet är klart.

Stormatchen har varit en av snackisarna även under den senaste landslagssamlingen.

– Man märker att det är väldigt... inte känsligt, men att det är en tryckt stämning. Man märker att det är två matcher kvar. De är väldigt fokuserade på att vara här och nu, säger Johanna Rytting Kaneryd, tidigare i Häcken men numera i Chelsea.

Det är även en repris på cupfinalen på samma arena i våras. Hammarbys 3–0-seger då ger ett visst självförtroende, trots att det fördel Häcken i tabellen, tycker Hammarbybacken Jonna Andersson.

– Vi gjorde en otroligt bra match mot dem, även om de troligen har sett den igen och vet vad som funkade och vad som inte funkade, säger hon.

– Men förhoppningsvis har vi ett självförtroende som är väldigt bra från den matchen och den prestationen.

Matcher krockar

Häckenspelarna tänker dock inte särskilt mycket på cupfinalen nu.

– I så fall bara som tändvätska. Vi gjorde en jättedålig match. Så det var inte att de spelade ut oss fastän vi gjorde en bra match, utan vi var inte med från början, säger Häckenanfallaren Anna Anvegård.

För BK Häcken väntar samtidigt två tunga matcher på söndag. Utöver damernas seriefinal på bortaplan spelar herrarna hemma mot guldjagande Malmö FF.

Det gör att både klubbfunktionärer och supportrar tvingas att välja bort en av matcherna.

– Det är skittråkigt att det blir så. För skulle vi säkra guldet vill man ju fira med sina fans. Det är skitdåligt faktiskt, säger Anna Anvegård.

– Det är klart att det ultimata hade varit att vi aldrig spelade samma dag. Men de två sista matcherna, det var ju rätt stor chans att båda vi skulle vara uppe i toppen, så det hade man kanske kunnat förutspå.

Utöver Häcken och Hammarby är även Linköping, som möter tabelljumbon IFK Kalmar borta på söndag, kvar i guldjakten.

– Det är otroligt häftigt. Jag tycker att det varit riktigt, riktigt kul att följa damallsvenskan i år och den tajta striden som finns, säger Magdalena Eriksson, nu i Bayern München men tidigare i både Linköping och Hammarby.

"Fina satsningar"

Linda Sembrant spelade en säsong i Häckenföreträdaren Göteborg FC. Nu tror Juventusbacken snarare på Hammarby.

– De har haft en intressant satsning länge, det skulle vara kul om de går hela vägen, säger hon.

Andra är lite mer osäkra.

– Det är de två lag som har satsat mest i damallsvenskan känns det som, vilket gör att matchen blir extra speciell. Jag tycker om båda lagens satsningar, säger Kosovare Asllani.

– Två fina satsningar. Svårt att avgöra vilka som kommer att vinna, ingen aning.

– Du måste säga ett. Säg Häcken så får de var sitt, säger Sembrant.

– Häcken har väl lite fördel. Jag säger Häcken, men “Bajen” har gjort det väldigt bra. Hammarby förtjänar också att vinna, säger Asllani.

Fakta: Läget inför avslutningen

Här är ställningen i den damallsvenska toppstriden med två omgångar kvar. Häcken säkrar guldet om det blir seger mot Hammarby på söndag.

1) Häcken, 56 poäng, 47–7 i målskillnad (+40).

Återstående matcher: 5 november: Hammarby (borta). 11 november: Piteå (hemma).

2) Hammarby, 53 poäng, 55–14 (+41).

Återstående matcher: 5 november: Häcken (h), 11 november: IFK Norrköping (b).

3) Linköping, 52 poäng, 58–26 (+32).

Återstående matcher: 5 november: IFK Kalmar (b), 11 november Kristianstad (h).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!