Nytt VAR-system för offside testas

Domarnas ögon kan få allt mindre betydelse när det gäller att upptäcka om en spelare är offside eller inte. En nytt tekniskt hjälpmedel testas under Arabiska mästerskapen i Qatar. Fungerar den kan den komma att användas i VM-slutspelet om ett år.

Svenske domaren Andreas Ekberg kan i fortsättningen få betydligt snabbare information om en spelare är offside eller inte. Arkivbild.

Svenske domaren Andreas Ekberg kan i fortsättningen få betydligt snabbare information om en spelare är offside eller inte. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Fotboll2021-11-29 13:50

Tanken är att de assisterande domarna – de som en gång kallades för linjedomare – och domaren snabbt som ögat ska få information.

Under Arabiska mästerskapen, som inleds på tisdagen och pågår till den 16 december, sätts ett antal kameror upp som enbart följer offsidesituationer.

Data skickas till en offsidedomare i VAR-rummet, som i sin tur kan ge den som springer längs linjen information.

– Data från videon skickas till operationsrummen och den beräknade offsidelinjen och när passningen slogs fastställs, säger Johannes Holzmüller, Fifas chef för fotbollsteknologi och innovation.

– Reprisoperatören har då möjlighet att visa det omedelbart för VAR där offsidedomaren omedelbart kan bedöma och bekräfta informationen för domaren.

Om utvärderingen ger ett positivt utfall kan systemet komma att användas i VM-slutspelet nästa år.

Arabiska mästerskapen spelas på sex av VM-arenorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om