Kollanens show – gjorde fyra mål på 25 minuter

I fjol gjorde Heidi Kollanen fyra mål på hela säsongen. Mot IFK Kalmar gjorde hon lika många på 25 minuter. –Jag kan inte minnas när jag senast gjorde så många mål, säger finländskan, vars Kif Örebro tog tre viktiga poäng i damallsvenskan via 6–0.

Kif Örebros Heidi Kollanen gjorde fyra mål i första halvlek och avgjorde i princip på egen hand matchen mot IFK Kalmar. Arkivbild.

Fotboll2023-05-08 20:56

Det var Audrey Harding som inledde målskyttet i Kalmar. Men amerikanskans 1–0-mål i den åttonde minuten fick stå i skuggan av Heidi Kollanens prestationer i bottenmötet.

Finländskan petade dit 2–0 i den 15:e minuten, chippade in ett friläge till 3–0 i den 24:e, fortsatte med att dunka in 4–0 i den 38:e och avslutade sitt målfyrverkeri två minuter senare när hon satte 5–0.

Det var Kollanens första mål för säsongen. Därmed har hon redan gjort lika många som på hela fjolåret.

Viktiga poäng

– Det känns otroligt bra. Vi gjorde en väldigt bra halvlek, säger Kollanen till Viaplay.

– Alla mina mål var egentligen i princip bara att peta in bollen, vi tog oss fram till riktigt bra chanser i straffområdet. Jag är så stolt över laget. Och jag är väldigt glad. Jag kan inte minnas när jag senast gjorde så här många mål.

Emilia Pelgander satte 6–0 i slutminuterna av matchen, vilket också blev slutresultatet.

För Kif Örebro var den andra segern för säsongen viktig för att få visst andrum mot lagen i den absoluta botten. Allra längst ner finns just IFK Kalmar, som bara har skrapat ihop en poäng på de sju första omgångarna.

"Det duger inte"

Insatsen i den första halvleken mot Örebro var helt enkelt inte acceptabel, säger lagets anfallare Jessica Ayers.

– Vad ska man säga? Det är inte bra nog, det är inte vad fansen förtjänar. Det här duger inte i den här ligan, säger Ayers.

Nästjumbon Brommapojkarna är ett annat lag utan segrar så här långt. Borta mot topplaget Kristianstad blev det på måndagen ännu en förlust, 1–4. BP står på två poäng.

Rättad: En tidigare version hade fel resultat i Kristianstad–Brommapojkarna. Rätt ska vara 4–1.