Italien stjälpte snarare än hjälpte landslaget

Möjligheten att ta sig till OS försvann i fredagskvällens snöyra i Luzern. Landslagets förlust mot Schweiz blev inte lättare att hantera några timmar senare. Då gjorde Italien precis vad Sverige hade hoppats på – slog sensationellt Spanien borta.

Valentina Giacinti, en av Italiens målskyttar i den sensationella 3–2-segern mot Spanien i Nations League. Arkivbild.

Valentina Giacinti, en av Italiens målskyttar i den sensationella 3–2-segern mot Spanien i Nations League. Arkivbild.

Foto: Abbie Parr/AP/TT

Fotboll2023-12-02 00:12

Den italienska 3–2-segern mot världsmästarnationen var den hjälp landslaget inte vågade kalkylera med men så hett eftertraktade.

Hade Sverige gjort sitt jobb och tagit tre poäng mot Schweiz hade en helt avgörande match väntat mot Spanien på Estadio La Rosaleda i Málaga på tisdag.

Om gruppsegern och avancemang i Nations League, om fortsatt chans att nå ännu ett olympiskt spel.

Nu väntar en rysare med en helt annan innebörd. I och med Italiens seger kan Sverige rasa ned till tredje plats i gruppen och tvingas till kvalspel för att hänga kvar i Nations Leagues högsta division.

Förlorar Sverige på tisdag och Italien samtidigt tar poäng hemma mot Schweiz står Peter Gerhardssons formmässigt nedåtgående landslag inför en ny utmaning.

Inför den sjätte och sista omgången i gruppen har Sverige och Italien lika många poäng (5) och exakt samma målskillnad (5–5). Sverige håller andraplatsen i kraft av 2–1 i inbördes möten.

Spanien är klar gruppvinnare på 12 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om