Betygen: Här är våra plus på lagdelarna i derbyt

Det är tretton år sedan det senast spelades ett derby på Gullemon mellan Gullringens GoIF och Vimmerby IF. Intresset för fredagens seriefinal är stort. Här betygsätter Sporten lagdel för lagdel. Detta på en skala 1.0 till 5.0.

Gullringens GoIF mot Vimmerby IF. På fredag ställs de mot varandra på planen. Vi har ställt dem mot varandra, lagdel för lagdel, och satt våra betyg.

Gullringens GoIF mot Vimmerby IF. På fredag ställs de mot varandra på planen. Vi har ställt dem mot varandra, lagdel för lagdel, och satt våra betyg.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-09-15 19:30

MÅLVAKTER:

Gullringen: 3,5

Kommentar: Petter Gustafsson har tagit rejäla kliv i sin utveckling och växt ut till en säker sista utpost. 21-åringen är på gränsen till ett högre betyg.

Vimmerby: 4,5

Kommentar: Gustaf Johansson och Belmin Hrustic är seriens troligen bästa målvaktspar. Den höga nivån tillsammans ger ett högre betyg. Båda är bra på att styra sitt lag, storväxta och orädda. Ett målvaktspar som håller i division tre.

BACKLINJE:

Gullringen: 4,5

Kommentar: Det "gamla" strävsamma mittbacksparet Alexander Svartz och Ola Lindblom är själva ryggraden i Gullringen. En duo att lita på. De kompletteras av duktiga, offensivt riktade ytterbackar. Inte minst då Albin Gustafsson.

Vimmerby: 4,0

Kommentar: Säkert och stabilt, men ändå inte samma defensiva grundtrygghet som vi hittar hos motståndarna. Har inte heller haft samma kontinuitet. Ändå: VIF har bara släppt in 16 mål i serien, två färre än Gullringen.

MITTFÄLT:

Gullringen 3,5

Kommentar: Ligger högt här också, såklart. En bra mix av tekniska lirare, spelare med genombrottsförmåga och snabbhet. Saknas möjligtvis ett riktigt naturligt defensivt ankare.

Vimmerby 3,5

Kommentar: Precis som i Gullringen snuddas lagdelen av ett högre betyg. Här finns målfarliga spelare, bolltrygghet och defensiv skicklighet. Dock ett frågetecken kring bredden.

ANFALL:

Gullringen 4,0

Kommentar: Bara toppkonkurrenterna VIF och Tranås har en högre målproduktion. 59 fullträffar är ändå mycket bra på 19 matcher. Ni förstår att det har hänt grejer här om vi jämför med 2021, då laget gjorde 15 mål på 11 matcher! Med all rätt fanns det också en viss osäkerhet kring den här lagdelen innan säsongen. Ricky Gustafsson har fyllt målskyttens roll, med bra stöd av Karlo Goranci och Marcus Oskarsson Johansson.

Vimmerby 4,5

Kommentar: Här finns bredd, talang och kunnande i närmast överflöd. Senaste tidens kedjetrio med Storm, Shaljani och Tarabeih har gjort succé. Då vet ni också att anfallsikonen Rickard Thuresson finns att tillgå då han inte är mittback. I laget finns även den "naturlige" forwarden, målfarlige Anton Brorsson.

TRÄNARE:

Gullringen 4,5

Kommentar: Karlo är färsk som tränare. Fick testa på en säsong i HM IS innan han anlände till Gullringen. Har lyckats över förväntan. Spelmässigt är Gullringen som ett helt annat lag idag, jämfört med tidigare. Goranci verkar också ha fått med sig spelarna på tåget, som tycks älska sättet de numera spelar sin fotboll på.

Vimmerby 4,5

Kommentar: Serieledning med sju poäng, tre omgångar före slutet. Det talar sitt tydliga språk. Patrik Gunnarsson har med god assistans av David Lindgren implementerat ett spel och en attityd som varit ytterst framgångsrik. Satte hård press på sig själva innan seriestarten. En press som de har hanterat på allra bästa sätt. Om vi ska sätta ett ord för VIF anno 2022, så får det blir det här: "Vinnarinstinkt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!