Inför derbyt: Tuna trivs inte i Vimmerby

23 april 1983. Så länge sedan är det som IFK Tuna gästade Vimmerby IF i en seriematch. Hur det gick? Jo, som vanligt när lagen har mötts i Vimmerby. På lördag är det dags igen...

1983 vann Vimmerby med 4–0. Då gjordes målen av Magnus "Budo" Ericsson, Lars Lätt, Tommy Lundahl och Bosse Malmström. Även målvakten Pär Svensson är med på bilden.

1983 vann Vimmerby med 4–0. Då gjordes målen av Magnus "Budo" Ericsson, Lars Lätt, Tommy Lundahl och Bosse Malmström. Även målvakten Pär Svensson är med på bilden.

Foto: Arkiv

Fotboll2020-08-28 08:30

Det är inte ofta som Vimmerby IF och IFK Tuna stöter på varandra i seriesammanhang. Det förstår vi när vi pratar med fotbollsoraklet Karl-Gustav Larsson i Tuna.

– Få se nu... jag ska bara titta i mina papper. Åtta säsonger har vi spelat i samma serie. Senaste gången var 1983, säger "KG", som nu ser fram mot helgens derby, där han själv kommer att vara ledare. 

Snabbt nämner han årtalen då lagen har stött på varandra i serien: 1951/52, 1966, 1967, 1971, 1972, 1973, 1974 och 1983. Tunas gällande publikrekord härrör sig från ett möte lagen emellan, 1967, då det kom 1500 åskådare. 

Det allra senaste seriemötet spelades på Tunhamra och slutade 1–1 hösten 1983, där Christer Svensson II gjorde målet för IFK och Jonny Elvingsson nätade för Vimmerby. Nu, 37 år senare, väntar nästa möte – i Vimmerby. 

Karl-Gustav Larssons hjärta bankar hårt för de blåvita, men hans och klubbens erfarenheter från besöken i Vimmerby har genom åren varit allt annat än trevliga. 

– Nä, det har inte gått bra alls, säger han och börjar snabbt agera levande lexikon igen. Resultaten kommer som pisksnärtar: 6–0, 3–0, 5–0, 1–0, 3–1, 2–0, 3–0 och 4–0.

undefined
Lars Lätt dunkade in 2–0 för Vimmerby i 36:e minuten.

Senaste gången lagen möttes i Vimmerby i serien slutade med VIF-seger: 4–0. Endast en gång har IFK lyckats göra mål på bortaplan i kommunderbyt, det var 1972, då ikonen Bosse Lindblad blev målskytt.

Vi söker upp matchen i vårt eget tidningsarkiv och ser där att derbyt lockade runt 1 000 åskådare på Vimarvallen. Reportern rapporterar om en match där VIF var numret större än Tuna. 

"Tuna spelade fotboll, utan några ojusta metoder, och det var glädjande", sa VIF-tränaren Börje Marcus till tidningen. 

Den inte alltför besvikne Tuna-tränaren Bosse Lindblad sa följande efter premiären:

"Vi bjöd på ett par av målen på grund av enkla misstag, sånt får bara inte hända. Vimmerby är genomgående klart bättre".

VIF ryckte åt sig en 3–0-ledning till paus efter mål av Bosse Malmström, Lars Lätt och Tommy Lundahl. I andra språngnickade Magnus "Budo" Ericsson in 4–0. Det var då det. 

Nu är lagen redo att mötas igen. Vimmerby har inlett division fyra-serien starkt, IFK Tuna sämre. 

Vad har du för tankar om matchen?

– Det är svårt att säga. Vi har inte riktigt fått ihop det än. Vi var i bra form innan pandemin kom, säger KG Larsson. 

Statistiken, formen och tabellplaceringen talar för Vimmerby IF.

* Derbyt tv-sänds på vår sajt, www.vimmerbytidning.se. Sändningen startar 12:55 på lördag.

 Christer Svensson II hade en av Tunas bästa chanser.
Christer Svensson II hade en av Tunas bästa chanser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!