Gerhardsson om valet: "Vill inte säga varför"

Zecira Musovic var förstavalet i VM och stod i Nations League-premiären förra veckan. Därför var det en skräll när Jennifer Falk fick chansen i tisdagens bortamatch mot Italien (1–0). –Jag vill inte säga varför, säger fotbollsdamernas förbundskapten Peter Gerhardsson om det oväntade valet.

Jennifer Falk, i rött, firar 1–0-segern i tisdagens Nations League-match borta mot Italien.

Jennifer Falk, i rött, firar 1–0-segern i tisdagens Nations League-match borta mot Italien.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-09-26 21:01

Sett till Falks sensationellt starka landslagsfacit borde det inte vara någon överraskning att hon får stå. Den viktiga segern i tisdagens Nations League-match mot Italien markerade 30-åringens 14:e nolla på 18 A-landskamper.

Ändå var det få som på förhand hade tippat att hon skulle finnas med i startelvan.

TT: Hur kändes det att få chansen?

– Bra, så klart. Det blir extra motiverande jämfört med att sitta på bänken. Mitt mål är alltid att stå och det kommer det alltid att vara, säger Falk efter matchen.

VM – en besvikelse

Zecira Musovic har varit det tydliga förstavalet ända sedan Chelseamålvakten fick chansen i VM-premiären i somras, och därefter behållit platsen.

Så varför detta plötsliga målvaktsbyte?

– Det håller jag lite på. Det var delar kopplat till den här matchen, så det får man fundera på. Men jag vill inte säga varför, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Han är dock tydlig med att det inte hade att göra med Musovics insats i fredagens förlustmatch mot Spanien (2–3). Då släppte hon bland annat förbi sig ett skott som såg allt annat än otagbart ut.

– Som jag sade redan innan VM så har det här varit ett av de svåraste valen att göra. Det går ut över spelare. Men jag måste gå på det som jag tror på, säger Gerhardsson.

Jennifer Falk är i alla fall glad att ha fått förtroendet, och att hon förvaltade det. Förutom besvikelsen att inte få stå i VM har hennes säsong varit strålande. I klubblaget Häcken har hon hållit nollan 15 gånger på 20 allsvenska omgångar.

– Så klart var det en besvikelse att inte få spela mer under VM. Annars tycker jag att jag utvecklas och går i rätt riktning och gör det bra hemma i klubben och lär mig nya saker hela tiden, säger Falk.

TT: Vad säger du om din insats i dag?

– Det kändes bra, tycker jag. Det kändes som att de hade fler chanser där jag ingrep i första men de hade mer tryck på oss i andra.

Räddad av stolpen

En gång fick hon dock god hjälp av målburen. Lucia Di Guglielmos rökare i den 68:e minuten träffade stolpen och studsade ut.

– Jag tänkte "hoppas att den inte går i mål" och så gjorde den inte det, säger Falk.

Sveriges förbundskapten hade redan räknat in kvitteringen.

– Den hade en otäck vinkel från där vi satt. För det såg ut som att den skulle gå rakt upp i krysset, säger Gerhardsson.

Överlag är han hur som helst nöjd med Falks insats.

– Jag kan inte påstå att det var någonting som var något misstag eller så. Det kändes tryggt och bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om