Gerhardsson: Gillar sena beslut

Zecira Musovic eller Jennifer Falk? Peter Gerhardsson har inte beslutat vilken målvakt som får spela Sveriges Nations League-möte med Italien. –Jag gillar att ta sena beslut, säger förbundskaptenen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson.

Förbundskapten Peter Gerhardsson.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2023-10-30 13:38

Zecira Musovic fick chansen i VM och såg då ut att ha tagit ett stadigt grepp om förstaplatsen som målvakt i damlandslaget.

Sedan dess har förbundskapten Peter Gerhardsson roterat en del. Bland annat stod Jennifer Falk i bortamötet med Italien. Allra senast, i 1–0-segern mot Schweiz, fick Musovic vakta målet på Gamla Ullevi – detsamma gäller i Nations League-premiären hemma mot Spanien, 2–3-förlust, i september.

"Gillar att ta sena beslut"

Mot Italien på Eleda stadion i Malmö på tisdagskvällen?

Gerhardsson säger att han i princip har bestämt sig – men är också inne på att beslutet inte är helt spikat.

– Jag gillar att ta sena beslut, säger han.

– Vi har en bra konkurrenssituation, och jag tycker det är bra med konkurrens.

Förbundskaptenen förklarar att han kollar på många saker, stora som små, och till slut väljer alternativet som han tror blir bäst för dagen.

Och han gillar att fundera på startelvan.

– Det är jag som väljer och det är skönt att få ta det beslutet, säger han.

Sverige slog Italien med knappa 1–0 på bortaplan i september.

– Det som inte var tillräckligt bra där, men som var bättre mot Schweiz, var att vi gjorde för många tekniska och taktiska misstag. När vi löpte i djupled nådde vi inte in bakom backlinjen, säger Peter Gerhardsson och fortsätter:

– Jag tror och hoppas att vi totalt sett är i lite bättre form individuellt, med tanke på att nu har spelarna spelat i sina klubblag och kommit i gång på ett annat sätt. Men det gäller ju naturligtvis även i Italien.

Är även OS-kval

Inför Nations League-mötet med Italien, tillika OS-kval, var samtliga i träning under sista passet i Malmö inför matchen på tisdag.

Mittbacken Amanda Ilestedt hann dock aldrig bli klar för spel under denna samling. Hon satt visserligen på bänken mot Schweiz, men var inte aktuell för spel och i söndags lämnade Arsenalstjärnan truppen. Brightons Emma Kullberg har kallats in och tränade med laget i Malmö på måndagen.

Sedan tidigare saknas den skadade duon Fridolina Rolfö och Lina Hurtig.

Matchen mot Italien spelas på tisdagen klockan 18.30.

Fakta: Sveriges Nations League-matcher

Damlandslagets program i Nations League, som också gäller som OS-kval. Blågult måste vinna gruppen för att ha OS-chansen kvar.

Återstående matcher: Italien i Malmö, på tisdag, Schweiz i Luzern den 1 december, Spanien i Málaga den 5 december.

Spelade matcher: Spanien (hemma) 2–3, Italien (borta) 1–0, Schweiz (h) 1–0.


Fakta: OS-kvalet

Nations League fungerar även som OS-kval. Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Utöver Frankrike är sedan tidigare USA, Kanada, Brasilien och Colombia klara för OS-turneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om