Fick skotta fram planen själva inför måstematchen

"Vädret är bättre här än i Sverige i alla fall", sade Sofia Jakobsson och åkallade de tjurigaste av Luzerns vädergudar. De svenska landslagsspelarna fick skotta fram sin egen träningsplan dagen före fredagens ödesmatch mot Schweiz. –Det var tillbaka till 50-talet, säger Kosovare Asllani.

Filippa Angeldahl och Stina Blackstenius skottar planen inför torsdagens landslagsträning i Luzern.

Filippa Angeldahl och Stina Blackstenius skottar planen inför torsdagens landslagsträning i Luzern.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-11-30 18:34

Om Sveriges fotbollsdamer lyckas krångla sig fram till gruppsegern i Nations League har spelarna i alla fall gjort skäl för sig.

Scenerna som utspelade sig på och runt konstgräsplan 34 i Luzern på torsdagen var av det ovanligare slaget.

Egentligen skulle landslaget, som brukligt, ha tränat på matcharenan Swissporarena några hundra meter bort. Men det ymniga snöfallet under torsdagsmorgonen gjorde att träningen först sköts fram och sedan flyttades helt, allt för att spara planen inför matchen mot Schweiz.

Den första reservplanen var inte spelduglig. Plan 34 fick duga.

Men inte heller den var i perfekt skick – för att uttrycka det milt.

– Det är kanske inte en sådan plan man vill komma till, säger anfallaren Stina Blackstenius.

– Ja, ni har sett planen själva, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

"Tillbaka till 50-talet"

Innan träningen kunde inledas vid 16-tiden på eftermiddagen fick både ledare och spelare hugga i för att rensa konstgräset från både snö och plast, samtidigt som ett evighetsregn sköljde ner från skyn.

Magdalena Eriksson, Stina Blackstenius och Kosovare Asllani var några av dem som tog tag i en skyffel och skottade planen fri från stora mängder svart plastgranulat som trängt upp ur gräset.

– Jaja, det är tillbaka till 50-talet. Det är som det är, säger Asllani.

TT: Har du skottat fram en plan tidigare?

– Nej, det har jag nog aldrig gjort. Jag tror att alla bidrog där ute. Det hade varit skönt att träna på matcharenan, men det är ingenting som vi kan styra över.

Skyller på Jakobsson

Asllani väljer att skylla på landslagskollegan Sofia Jakobsson. På onsdagens pressträff i Luzern sade San Diego-anfallaren, angående den oroväckande väderprognosen:

– Vädret är bättre här än i Sverige i alla fall. Så vi får vara tacksamma över att vi spelar här och inte hemma. Man har spelat i värre väder om man säger så.

Kosovare Asllani:

– Hon jinxade oss totalt. Men jag trodde inte att det var snö i prognosen över huvud taget så jag tror att alla blev lite förvånade.

Alla tränade

Klockan 20.00 på fredagskvällen, om matcharenans gräsmatta håller, inleder Sverige det som är sista chansen för att hålla OS-drömmen vid liv. En seger är ett måste, samtidigt som Spanien behöver tappa poäng mot Italien, om Sverige fortsatt ska kunna vinna gruppen och nå semifinal i Nations League – ett krav för att kunna nå OS 2024.

Positivt för svensk del är att samtliga 25 spelare deltog i den kollektiva träningen på torsdagen, även mittfältaren Caroline Seger och anfallaren Lina Hurtig, som körde på egen hand under onsdagen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson har en bra känsla, snöstöket till trots.

– Generellt sett är vi nog ganska bra på att hantera saker som inte blir perfekta. Vi är glada om det är bra förutsättningar, och vi kan vara glada om det blir lite sämre också, säger Gerhardsson.

Filippa Angeldahl, Hanna Lundkvist (i bakgrunden) och Julia Zigiotti Olme kastar snöboll inför torsdagens träning dagen före Nations League-matchen mot Schweiz.
Filippa Angeldahl, Hanna Lundkvist (i bakgrunden) och Julia Zigiotti Olme kastar snöboll inför torsdagens träning dagen före Nations League-matchen mot Schweiz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om